• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Regerings utredare vill att Blåvitt och MFF också betalar för polisbevakningen

Vill att Blåvitt och MFF också betalar polisnotor

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttiga ideella föreningar har länge varit skattebefriade men nu vill regeringens utredare ändra på det. Han tycker att klubbar som exemplevis Malmö FF snyltar på folkrörelsetanken eftersom de i princip drivs som aktiebolag.

Bo Svensson föreslår, som det kommit fram tydligt idag,  att idrottsaktiebolag ska betala för sin polisbevakning om än med halva kostnaden. Men Svensson vill även ändra förutsättningarna för de andra klubbarna som inte drivs genom aktiebolag. De borde också betala.

-Jag menar att de snyltar lite på folkrörelsetanken.  Malmö FF, IFK Göteborg och Helsingborg, de driver samma verksamhet som börnoterade AIK – de säljer biljetter, tv-licenser, tröjor och reklam och är väldigt kommersiellt inriktade, säger Svensson till SVT.

-Det var inte så det var tänkt när man gav skattefrihet till de allmännyttiga idellla föreningarna. De borde drivas som aktiebolag faktiskt.

I Bo Svenssons uppdrag har inte ingått att utreda om ideella föreningarna även i fortsättningen ska vara undantagna från avgifterna, men Bo Svensson skriver ändå att det kan visa sig att ”föreningarnas nuvarande rätt till gratis polisbevakning måste ersättas med stöd i annan form”.

Om detta förslag blir verklighet skulle det innebära att även små föreningar i teorin skulle bli betalningsanvariga för polisbevakning. Men den möjliga oron detta skulle kunna innebära avfärdar Svensson.

-Jag föreslår ett grundavdrag på ett basbelopp 44500 kronor. Det motsvarar ca 40-45 polistimmar. Och de allra flesta föreningar har ingen polisbevakning alls. Så  det här kommer inte beröra mer än ett fåtal.

Svensson menar att pengarna bör återinvesteras till fotbollen.

-Jag tycker att om man tar avgifter från Malmö FF , IFK Göteborg och Helsingborg att  det är imligt att man slussar de pengarna till fotbollförbundet så at de främjar fotbollsintresserade ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet