Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Jakob Forssmed svarar på kritiken från RF. Foto: Bildbyrån

Jakob Forssmed om kritiken: ”Vi vet att det är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet (RF) riktar kritik mot regeringen efter att höstens budget presenterats. Stödet till idrotten är oförändrat, trots att bristen på idrottshallar är stor enligt RF.

– Det är tuffa tider och vi måste prioritera, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister med särskilt ansvar för idrottsfrågor.

Under onsdaqen presenterade regeringen sin höstbudget. I den fanns inga ytterligare pengar till idrotten, utöver de två miljarder kronor plus riktade satsningar som redan finns.

– Det finns två miljarder i stöd till idrotten som skapar meningsfull fritid som är så viktig för folkhälsan i Sverige. De satsningar vi presenterade förra året på särskilda satsningar i utsatta områden och idrott och äldre ligger kvar och är permanenta, säger Jakob Forssmed.

Men RF kräver mer. Det råder stor brist på idrottshallar i Sverige och enligt RF är var fjärde idrottsförening i Sverige i stort behov av fler tider att idrotta på. Dessutom tvingas många föreningar tacka nej till nya medlemmar på grund av bristen på hallar och träningstider.

Forssmed medveten om problemen

– Vi vet att det är ett problem med anläggningar i Sverige och det är i grunden en fråga för kommunerna. Nu ger vi stora ekonomiska tillskott till kommunerna för att de också ska kunna fortsätta stötta idrotten i Sverige och kanske bygga fler hallar, säger Forssmed och lägger sedan till:

– Men, vi behöver göra mer från statens sida tror jag. Sprida kunskap om hur man kan utforma idrottshallar i Sverige, på ett bättre och mer tillgängligt sätt.

Statligt anläggningsstöd

I Danmark finns ett statligt anläggningsstöd, vilket innebär att de har en fond skapad av statliga medel som ska stötta nytänkande inom byggnationen av idrottsanläggningar.

Forssmed besökte nyligen grannlandet för att se hur de jobbar.

– Jag tycker att det är ett mycket spännande arbete hur man jobbar innovativt med nya lösningar som skapar anläggningar som både de som redan tränar, men också nya grupper kommer till. Låt oss fortsätta utforska dessa möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.