RF:s dopningsexpert: ”Låt dem betala tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare ekonomiska sanktioner mot dopade idrottare och bort med onödiga kosttillskott. Det föreslår Riksidrottsförbundets dopningsexpert Åke Andrén-Sandberg för att få bort dopningen från idrotten.

Sommaren har skakats av flera dopningsskandaler, med sprinterna Asafa Powell och Tyson Gay i spetsen. Om två veckor inleds friidrotts-VM i Moskva och många befarar nya dopningsavslöjanden.

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert och ledamot i RF:s Dopningskommission, tycker det är ett sundhetstecken att många elitidrottare åkt fast för dopning på kort tid.

Dopning inom cykelsporten

– Att vi avslöjar dopade är inte ett tecken på ett misslyckande, utan att vi lyckas, säger han till SVT Sport.

Här följer några av Andrén-Sandbergs synpunkter:

Kan ni avslöja all dopning i dag eller hur lång tid kan det ta innan alla dopare fångas?

– Fick vi större resurser skulle vi kunna komma åt flera. Kom ihåg att vi har den bästa organisationen, det bästa internationella samarbetet, det bästa maskinerna för dopingtestning som finns. Alla amatördopare åker fast i första dopingtestet de gör och de sofistikerade dopingsyndikaten åker dit förr eller senare – typ Marin Jones, nu Tyson Gay, österrikiska skidskyttar med flera. Det tar viss tid men vi fångar dem alltid till slut.

För att få idrottare att sluta använda dopning tycker Åke Andrén-Sandberg att man bör införa hårdare bestraffningar.

Vill införa ekonomiska sanktioner

– I dag är ju elitidrotten mycket ekonomiskt inriktad, och där kan man göra mycket mera för att få toppidrottsmännen att tänka efter innan de dopar sig. Stifta en regel som säger att de måste betala tillbaka alla prispengar från det senaste (de senaste?) åren om de fälls för dopning. Stifta en regel som säger att de fyra år efter en fällande dopningdom inte får ställa upp i VM eller OS eller liknande. Då kan de inte exponera sig i dessa sammanhang och då får de vare sig prispengar eller sponsorpengar och då är det plötsligt ”ingenting”.

Andrén-Sandberg tycker även att det behövs en diskussion kring kosttillskotten som han anser vara ”värdelösa”.

– Detta gör att gränsen mot doping riskerar att suddas ut och förr eller senare åker någon fast för att ha tagit dopingpreparat av misstag: förorenade kosttillskott eller spetsade kosttillskott.

Troligtvis inga dopningsfall i Moskva

Vissa menar att det enda sättet att komma runt dopningsproblematiken är att släppa dopningen fri, men det är något som Andrén-Sandberg är helt emot.

– Om vi ertappar folk med doping och då säger att vi skall släppa dopingen fri är det lika intelligent som att säga att vi skall släppa farten fri eftersom vi ertappar fortgränsöverträdare hela tiden.

Blir det några dopningsfall i VM i Moskva?

– Det kommer aldrig att bli några dopingfall från de ”stora” länderna, de testar alla sina idrottsmän noga innan de får ställa upp i VM, EM, OS och så vidare. Det gör vi i Sverige också. Kommer det något dopingfall blir det från något resurssvagt land som inte haft råd att testa sina utövare. Troligtvis blir det en stor dopningapparat men inga dopningsfall under tävlingarna alls.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet