Foto: Bildbyrån

RF: Så ändras fördelningen av coronastödet

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till damerna inom lagidrotter och mindre till de som värvar spelare för stödpengarna. Så låter det som att Riksidrottsförbundet har tänkt fördela den ny stödmiljarden i jämförelse med det tidigare stödet i våras.

– Det kan bli så i den mån vi märker på ansökningar att det finns den typen av hotbilder, säger ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Då regeringens krispaket för corona senast delades ut fick damfotbollsklubbarna bara fyra procent av den sportens stöd, medan herrarna fick resten.

Man hänvisade då till att herrklubbarna hade ett mycket större inkomstbortfall, men då en miljard nu ska delas ut för den andra halvan av 2020 så kommer man att ta hänsyn till fler faktorer.

Corona och idrott

– Grundplåten blir gissningsvis det system vi använde förra gången, med smärre modifieringar. Och de modifieringarna som diskuteras är mycket hur man i lagidrott fångar upp dam- och herr. Det andra har att göra med överlevnad och hur man i de stora lagsporterna premierar de som är aktsamma om sina pengar och i första hand prioriterar överlevnad och kanske först i andra hand spelartransaktioner, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

”Finns fortfarande orättvisor”

Han påpekar ändå att coronapengarna är just kompensation för coronaeffekter på idrotten och att det därmed inte kan bli helt jämnt mellan könen.

– Det är fortfarande så att orättvisor finns inom framför allt lagidrott vad gäller jämställdhet och mycket av det går inte att fånga upp i ett kompensationssystem. Det måste fångas upp genom strukturella åtgärder. Men vi tror att det kan finnas dolda hot som vi har anledning att fundera över.

Vilka dolda hot kan det vara?

– Det kan vara att damfotboll är konfronterat med hotbilder som gör att de drabbas hårdare än till exempel herrfotboll.

Sammanvägning mellan elit och bredd

Eriksson ser också att stödet behöver gå till både elit- och breddidrott.

– Det är klart att grundskälet för statens pengar är barn- och ungdomsidrott, samtidigt som det handlar om en slags överlevnad. Det blir nog en sammanvägning skulle jag tro. Fördelningen kan jag inte säga för att jag har sett ansökningarna.

På onsdag fattar Riksidrottsstyrelsen beslutet om exakt hur fördelningen ska gå till. Sedan kommer det att bli flera ansökningsomgångar och utbetalningarna kommer även de att ske i omgångar. Enligt Eriksson kan en första utbetalning ske i november.

ARKIV: Sant eller falskt om idrottens stöd (16 september):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet