Foto: TT/BILDBYRÅN

Björn Erikssons krav på nya ministern: ”Väste de tre viktigaste frågorna i hennes öra”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson välkomnar att Sverige fått en minister med ansvar för idrottsfrågor, som nu kan föra Sveriges OS-ansökan vidare.

– Jag fick syn på henne där i Globen och väste i hennes öra om de tre viktigaste frågorna för oss. Samt att jag snart kommer på besök till departementet och utövar påtryckning, säger Eriksson till SVT Sport.

Den nya kultur- och demokratiministern med ansvar för idrottsfrågor, Amanda Lind, fick ett varmt mottagande av idrottsrörelsen på Idrottsgalan i Globen, av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– I korthet: vi vill att ministern arbetar för idrott och rörelse för både äldre och yngre, att vi ska få bort peaken vid 11-årsåldern. Idrott är mer än tabeller och medaljer och vi slåss för den traditionella idrottsrörelsen. Samt att ministern slåss för idrottsmiljöerna, anläggningar och grönområden, och att man arbetar för en ändring av plan- och bygglagen (för att garanterat med idrottsytor vid planering av nya bostadsområden). Till sist lade jag till att ministern bör tänka på elitidrotten, på att hjälpa idrottare att kunna få dubbla karriärer och underlätta för utbildningsvägar för elitidrottare.

Så du sa inget om OS?

– Nej, men det kan jag göra nu. Jag tycker definitivt att vi ska ha OS och att vi ska sätta ner foten. Men vi måste få en garanti för att OS inte försämrar för övrig idrott, samt att det måste göras en satsning för att få medaljer på hemmaplan.

Hade hoppats på ett annat departement

Att Sverige inte har en uttalad idrottsminister, som många andra länder har, tycker Björn Eriksson och RF egentligen är bra.

– Jag har arbetat på departement tidigare och upptäckte att enfrågeministrar oftast får svårt att få gehör i budgetarbetet. Nej, jag föredrar att den som har hand om idrottsfrågorna också är kopplad till ett departement som ligger nära idrotten. Förra gången, då Gabriel Wikström var folkhälso- och idrottsminister var vi belåtna på RF, avslutar Björn Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.