Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Iwarsson om svenska idrottsledare i internationella sammanhang. Foto: SVT

RF:s nya ordförande Anna Iwarsson: ”Det kräver en inre etisk kompass”

Publicerad

Då Karl-Erik Nilsson i fredags valde att avgå från sin roll som Riksidrottsförbundets ordförande tog Anna Iwarsson över. I Sportspegeln fick hon frågan vad som framöver krävs av svenska idrottsledare i internationella miljöer.

– Det kräver en inre etisk kompass, säger Iwarsson.

Karl-Erik Nilsson hann bara vara ordförande i RF i fyra månader innan han i fredags avgick. Det föranleddes av turbulenta dagar efter att han i sin roll som vice ordförande för det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) enligt Sky Sports röstade för ryskt deltagande i ungdomsturneringar.

Det gick i sådana fall mot den linje som RF har beslutat om.

Idrott och politik

Då han avgick tog Anna Iwarsson över som tf ordförande i Riksidrottsförbundet. På söndagskvällen gästade hon Sportspegeln.

Hur problematiskt är det att många av de andra länderna i internationella förbund kanske är mer ryssvänliga?

– Vi är otroligt tydliga med vårt ställningstagande och det gör vi med våra nordiska grannländer. Vi har ju samma linje och har inte ändrat ståndpunkt på något sätt. Det är viktigt att alla svenska företrädare också företräder det ställningstagande som vi har tagit, säger Iwarsson.

Vad kräver det av dem när de sitter i sådana situationer i de internationella miljöerna?

– Vi har mycket goda erfarenheter och många kloka ledare med gedigen erfarenhet. Det kräver en inre etisk kompass, men också att vara trygg i de beslut som vi har fattat. En värdegrund måste ligga som en robusthet.

Se klipp från Sportspegeln i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet