Elva boxare, en kanotist, 29 simmare, några konstsimmare, ett vattenpololag, en golfare och en drös skyttar blev några av de sista att få klartecken att tävla för Ryssland i OS, uppger nyhetsbyrån R-Sport enligt Reuters.
Exakt storlek på den ryska OS-truppen meddelade IOK först på torsdagskvällen: 271 idrottare får vara med, att jämföra med de 389 som utgjorde Rysslands ursprungliga trupp. Alltså stoppas 118 idrottare från att vara med.
Oense med IOK
IOK:s ordförande Thomas Bach sade på torsdagen att han är fortsatt fast övertygad om att IOK:s beslut – att inte stänga av hela den ryska truppen utan i stället göra en individuell bedömning men med extra hårda dopningskrav – var det rätta.
– Jag kan se idrottarna i ögonen, jag har ett väldigt rent samvete. I en så här svår situation, det finns bra argument på båda sidor, så kan man inte förvänta sig att ha ett hundraprocentigt stöd. Det går inte. Det är för många argument och för mycket känslor inblandat, säger Thomas Bach.
Men nästan exakt samtidigt som IOK meddelade hur stor den ryska truppen skulle bli, kom idrottens skiljedomstol Cas med det oväntade beskedet att man ger en simmare och två roddare delvis rätt i sina överklaganden, uppger Reuters. Simvärldsmästarinnan Julia Jefimova och roddarna Anastasia Karabelsjikova och Ivan Podsjivalov var tre av dem som automatiskt stoppades från OS av IOK, eftersom de tidigare hade varit avstängda för dopning.
Enligt Cas har IOK helt enkelt inte rätt att stoppa idrottare på det sättet, då man inte kan bestraffas två gånger för ett dopningsbrott. Cas har nu skickat ärendena vidare till internationella simförbundet och internationella roddförbundet, och domstolens besked öppnar samtidigt för en hel rad överklagansärenden från andra ryska idrottare, säger Cas generalsekreterare. Och tid finns, trots att OS-invigningen hålls på fredag, säger han.
– Vi kan klara av ett överklagande inom 24 timmar, så allt är möjligt, säger Cas generalsekreterare Matthieu Reeb till Reuters.
”Det är orättvist”
Ryska olympiska kommitténs ordförande Alexander Zjukov tycker att IOK har behandlat Ryssland orättvist, i synnerhet när det gäller friidrotten. Där stoppas alla ryssar, exempelvis stavhopparen Jelena Isinbajeva och häcklöparen Segerj Sjubenkov. Samtidigt välkomnas bland andra USA:s Justin Gatlin, tidigare dopningsavstängd, till Rio.
– Det är orättvist att vissa ryska idrottare som Jelena Isinbajeva och Sjubenkov, som aldrig har anklagats för dopning, inte tillåts tävla. Samtidigt får andra idrottare, som Gatlin, vara med, säger Alexander Zjukov enligt AFP.
Efter den uppmärksammade Wada-rapporten, som avslöjade systematisk och statsstödd dopning i landet, har det varit en utdragen process, där även Idrottens skiljedomstol Cas haft en central roll. Det har gjort att många ryska stjärnor de senaste veckorna levt i osäkerhet.
– Det här är en situation som vi aldrig hoppas hamna i igen. Därför har IOK också begärt att hela dopningssystemet i OS ska ses över, säger Thomas Bach.
– Men vi vill på det här sättet skicka ett tydligt meddelande till de rena idrottarna där ute, och det är: Man kan vara ren och lyckas även inom gränserna för ett sådant här system.
Fakta: Den ryska dopningsskandalen – viktiga datum
2014
3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.
2015
1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.
7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.
5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.
10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.
13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.
18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.
2016
14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.
17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.
18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.
19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland.
21 juli: Idrottens skiljedomstol (Cas) avslår de 68 ryska friidrottarnas överklagan om att få delta i OS. ”Friidrotten är begravd”, kommenterar den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva.
24 juli: IOK beslutar att inte stänga ute hela den ryska truppen från OS, i stället ska de olika specialförbunden bestämma vilka ryssar som får tävla i Rio.
31 juli: IOK meddelar att man ska avvakta utredningar från Idrottens skiljedomstol, Cas, för att sedan låta tre enskilda IOK-ledamöter avgöra vilka ryska idrottare som får åka till OS.