Foto: TV4

Ryske tränaren hotade Grönborg

Uppdaterad
Publicerad

Semifinalens slutskede blev hetsigt. Inte bara på isen – utan även på bänkarna. Den ryske förbundskaptenen Oleg Znarok gjorde en hotfullgest mot Sveriges assisterande förbundskapten Rikard Grönborg.
– Att hota någon till livet är fängelsestraff. Jag är chockad, säger Pär Mårts till SVT.

De kaotiska slutscenerna inleddes med att Mikael Backlund tacklade ryssen Sergej Plotkinov efter en avblåsning. Plotkinov blev liggandes på isen en lång tid efter avblåsning och flera ryssar åkte mot Backlund för att hämnas.

De heta känslorna tog sig vidare ut på bänken. Rysslands förbundskapten Oleg Znarok och Rikard Grönborg skrek mot varandra, och till slut drog Znarok tummen mot halsen, vilket många tolkade som ett direkt dödshot.

Samtidigt skrek Grönborg ”I'll fucking kill you” (jag ska för fan döda dig), vilket bekräftas av Radiosportens reporter Lena Sundqvist som stod mellan båsen.

”Jag är chockad”

Förbundskaptenen Pär Mårts är även han bestört över det inträffade.

– Att hota någon till livet är fängelsestraff. Jag är chockad, säger han till SVT Sport.

– Det är hemskt att se. Så där beter man sig inte när man leder ett landslag. Att hota att man ska skära halsen av någon... Det är så jävla dumt så det finns inte.

Den svenske landslagschefen Tommy Boustedt är lika upprörd.

– Jag är chef för den här personalen som vi har på plats och jag ser ju alla matcher i tv med olika skärmar. Det jag sker i tv gör att jag häpnar. Att en motståndarcoach drar fingret över halsen två gånger och pekar på Grönborg... I större delan av världen vet alla vad det betyder, säger han till TV4, och fortsätter:

– Som Grönborgs chef blir jag väldigt upprörd. Att han står och mordhotar en av våra ledare...  Jag har varit med om att man skriker mot varandra, men aldrig att man gör så där.

”I USA blir man arresterad”

Boustedt berättar för TV4 att Grönborg tog väldigt illa vid sig av det inträffade.

– Man ska komma ihåg att Rikard Grönborg är både svensk och amerikansk, och i USA blir man arresterad om man gör så där, framför allt om man gör det offentligt där det finns många vittnen och bevis, säger han, och fortsätter:

– Dessutom kan man trigga igång folk runt omkring. Han (Grönborg) är väldigt upprörd och nedstämd. Han tolkar det som ett dödshot. Det här ska inte förekomma inom idrotten.

”Ont i halsen”

Zarkov förklarade sin gest så här, på presskonferensen efter matchen:

– Jag har ont i halsen. Det är kallt i ishallen.

Båda tränarna har anmälts till det internationella ishockeyförbundet. Där beslutades att Znarok skulle anmälas till disciplinnämnden. Grönborg friades dock.

– Han skrek men ingenting kommer att hända, säger Internationella ishockeyförbundets presschef Adam Steiss till SportExpressen.se.

– Det är gesten som är grejen. Det räknas som en gest och det är som ärendet handlar om

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet