Ryssland i VM-final – Malkin sänkte Finland

Ryssland sänkte Finland med 6-2 i VM-semifinalen. Finland inledde målskyttet på hemmaplan i Helsingfors, sedan gjorde Jevgenij Malkin hattrick.

Pittsburgh-stjärnan satte 1-1 15,33 in i matchen. Janne Niskala hade gett Finland ledningen till publikens vilda jubel men efter Malkins mål avtog den finska pressen.

Drygt tre och en halv minut senare gav han Ryssland ledningen i power play, 2-1.

Ishockey-VM 2012

Tidigt i andra perioden tvingades Malkin avbryta matchen tillfälligt med en befarad armskada. Efter en tripping av Joonas Järvinen åkte Malkin in i sargen och fick en smäll. Men han kom tillbaka och satte 4-1 i power play i slutet av andra. Däremellan gjorde Alexander Ovetjkin 3-1 när han gick in i Malkins kedja.

-Vi förtjänade att vinna, säger Malkin till TV4.

5-1 var ett finskt självmål i tredje perioden efter en rörig situation framför mål. Sergej Sjirokov petade in  6-1 bakom den finska målvakten Petri Vehanen som släppte skott förbi sig.

Mikael Granlund tröstmålade för Finland när han styrde in 6-2 på Joonas Järvinens skott i slutet. Men de regerande världmästarna missar finalen där Ryssland får möta  Slovakien.