Ryssland kräver att IOK bryter avstängningen. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ryssland kräver att IOK bryter avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland överklagar avstängningen av landets olympiska kommitté (ROK), ett beslut som fattades av Internationella olympiska kommittén (IOK) för knappt en månad sedan.

”I sin överklagan till Cas kräver ROK att beslutet dras tillbaka och att man åter erkännas av IOK, och på så sätt får åtnjuta de rättigheter och privilegier som den olympiska chartern (IOK:s regelbok) erbjuder”, skriver Cas i ett pressmeddelande.

IOK beslutade den 12 oktober att stänga av den ryska kommittén med omedelbar verkan, efter att ROK valt att inkludera flera regionala idrottsförbund som redan ligger under Ukrainas olympiska kommitté – ett brott mot IOK:s regler.

Avstängningen innebär bland annat att Ryssland inte har rätt till ekonomiskt stöd.

Tidigare i år öppnade IOK dörren för Ryssland, som varit utestängt från stora delar av den internationella idrottsgemenskapen sedan landet inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari förra året.

I mars meddelade IOK:s styrelse att individuella idrottare från Ryssland och Belarus ska kunna få delta i OS i Paris 2024 och Milano/Cortina 2026, under neutral flagg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.