IOK:s ordförande Thomas Bach (till vänster) från OS-invigningen 2022, och Vladimir Putin under en ryskt sportforum i oktober. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rysslands svar: Jättetävling med 10 000 idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Ryska idrottare är utestängda i många idrotter. Ryssland svarar nu med ett eget mini-OS direkt efter Paris-spelen nästa sommar.

Det reagerar IOK-basen Thomas Bach skarpt på:

– Rysslands regering ska hålla politiserade spel. Idrottens självständighet är hotad, säger han.

Moskva och Jekaterinburg blir tävlingsorter för World Friendship Games (WFG) mellan den 15 och 29 september nästa år. Det blir 27 olika idrotter och Ryssland hävdar att 10 000 aktiva från 137 deltagande länder kan komma att vara med.

Det är tveksamt om så många nationer kommer att delta, gör de det bryter de mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) och de internationella idrottsförbundens rekommendationer att inte tävla i Ryssland.

Till skillnad mot OS lockar Ryssland med rejält med prispengar – motsvarande 500 miljoner kronor. Tanken är att WFG ska återkomma vartannat år – direkt efter sommar-OS respektive vinter-OS.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach är inte nådig i sin kritik mot de ryska spelen.

– Rysslands regering anklagar oss för att inte vara politiskt neutrala. Samtidigt försöker samma regering organisera ett totalt politiserat idrottsevenemang, sade Bach, enligt Inside the games.

Håller koll på nationer

IOK uppger att man kommer att hålla ett öga på nationer som tänker vara med i de ryska spelen.

– För World Friendship Games går inte bara emot rekommendationerna från februari 2022 om att inte vara med i tävlingar i Ryssland utan de går även emot den olympiska rörelsens gemensamma syfte om att idrottens oberoende och självständighet ska bibehållas, sade James Macleod, IOK-direktör för relationer med de nationella olympiska kommittéerna, enligt Inside the games.

”World Friendship Games är tänkt att harmoniera med den internationella idrottskalendern. Och för ryska aktiva, som varit utestängda från stora idrottsevenemang, blir World Friendship Games den viktigaste idrottstävlingen på senare år som ger dem möjlighet att möta bästa möjliga motstånd och ge dem motivation och hjälp att fortsätta sina idrottskarriärer”, sade WFG-arrangören i ett uttalande till Tass.

KLIPP: Statistiken visar: Nästan alla sporter har öppnat dörren för Ryssland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.