Saltin till frontalangrepp mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

Professorn och dopningsexperten Bengt Saltin går till frontalangrepp mot den norska inställningen till de höga blodvärden inom skidorna på 1990-talet.

Saltin slår återigen fast att man inte kan nå över 17 i hemoglobinvärde utan att manipulera med blodet.

Dock har den förre svenske landslagsåkaren Niklas Jonsson flera gånger visat att han haft 17,5. Detta även flera år efter att han lagt av.

Höga blodvärden inom längdskidor

-Jag berättade om mina blodvärden och skickade in hälsokontroller från 2007 och 2010. Då blev jag ointressant., säger Jonsson till Pietå-Tidningen om sina kontakter med SVT:s Uppdrag Granskning som satte igång debatten för ett par veckor sedan.

Saltin går till angrepp i en krönika i norska Verdens Gang tillsammans med sin kollega från Rigshospitalet i Köpenhamn, Jakob Mørkeberg.

-Skulle norrmän skilja sig från andra människor efter höghöjdsträning? frågar sig Saltin och tycker att den norska inställningen är orimlig.

-Bevisen är så starka att till och med norrmännen själva borde inse orimligheten i sin ståndpunkt, dundrar Saltin.

Saltin betonar att han inte sagt att någon dopat sig men anklagelsen ligger kvar som en våt filt.

-Skidåkare är inte skapta på något annat sätt än cyklister. Jag har inte sagt officiellt att de höga blodvärdena i skidåkning kom genom Epo men jag har sagt att det varit en form av blodmanipulation. Men cykelsporten har visat att man använt Epo för att nå så höga blodvärden, säger Saltin som är hedersdoktor vid 13 universitet runt om i världen, bland annat vid Norges idrottshögskola.

Enligt Saltin var skidåkarnas värden högre än uppmätta i Tour de France.

Saltin går även till angrepp på den norska läkaren Richard W Olaussen, expert på blodfrågor, som skrivit en krönika där han försvarade de norska åkarna.

-Jag visade den för några kollegor på Rigshospitalet och de bara skakade på huvudet åt att en fackman kunde skriva på det sättet, fortsätter Saltin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet