Foto: TT

Sapporos avhopp stärker Stockholms OS-chanser

Uppdaterad
Publicerad

Ville – men fick inte.
Nu får man – men vill inte.
Stockholms ansökan om vinter-OS 2026 har i alla fall fått bättre möjligheter sedan Sapporo hoppat av.

Efter att stad efter stad hoppat av återstår nu bara tre, möjligen fyra,  som är intresserade av att arrangera vinter-OS 2026. Det är Calgary, Kanada, Erzerum, Turkiet, samt Stockholm – och eventuellt Italien (Milano/Turin/Cortina).

Fast själva staden Stockholm har inte bestämt sig om man vill ha ett stort idrottsevenemang, även om SOK och OS-organisationen ångat på och gjort en intresseanmälan.

Japanska Sapporo är inte längre intresserat av att arrangera vinter-OS 2026, skriver Internationella olympiska kommittén (IOK) på sin webbplats.Tillkännagivandet kom vid ett möte i Lausanne, Schweiz, där Japans olympiska kommitté (JOK) och staden Sapporo tillsammans med IOK kom överens om att Sapporo inte är med i kampen om spelen.

Avhoppet handlar avhoppet om jordskalvet som drabbade Hokkaido i början av september. Japans olympiska kommitté och Sapporo är i stället intresserade av vara en kandidat för OS 2030.

Politikerna i Stockholm har inte uttalat något tydligt stöd till en svensk OS-ansökan. Och om Sverige olympiska kommitté (SOK), som redan lämnat in en första intresseanmälan, ska kunna lämna en definitiv och bindande ansökan av vinter-OS 2026 måste Stockholmspolitikerna ändra sig.

När SVT Sport genomförde en enkätundersökning inför valet var endast Socialdemokraterna i Stockholm (tveksamt) för att gå vidare med OS-planerna.

Tidigare har SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo förklarat att SOK (och IOK) måste få ett ja från Stockholms stad innan årsskiftet för att kunna gå vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer