Sebastian Samuelsson efter senaste dopningsmisstanken: ”Det är som en käftsmäll varje gång”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den framstående tyske journalisten Hajo Seppelt misstänks ryska myndigheter för att ha manipulerat provresultat från labbet i Moskva tidigare i år.
Nu reagerar den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, sedan länge en högljudd dopningmotståndare.
– Varje gång det händer är det som en käftsmäll, man undrar nästan varför man håller på med det här överhuvudtaget, säger Samuelsson till SVT Sport.

Den ryska dopningsmyndigheten Rusada och ryska idrottare har återigen hamnat under granskningens lupp. Enligt den framstående tyske journalisten Hajo Seppelt är ryska myndigheter ännu en gång misstänkta för dopningsfusk. Enligt Seppelt har Rusada manipulerat provsvar och dopningsdata i labbet i Moskva och internationella antidopningsbyrån Wada ska nu inleda en undersökning mot den ryska antidopningsbyrån.

Samuelsson riktar stark kritik

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson har länge varit en stark kritiker mot ryska antidopningsprogrammet och riktar stark kritik mot beslutet att åter låta Rusada genomföra prover i Moskva.

– Jag och många andra med mig var väldigt tydliga förra hösten. Vi tyckte inte att man skulle godkänna Rusada igen. De fick komma in i värmen igen och det kändes väldigt konstigt. De här senaste uppgifterna, om de stämmer, visar att man har gett Rusada ett förtroende som man verkligen inte borde ha gjort, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Varje gång det händer en sådan här grej blir det som en smäll på käften. Man undrar nästan varför man håller på med det här över huvud taget. Man bedrar och fuskar och stjäl ögonblick från folk som vill göra det här på rätt sätt.

Samuelsson menar att om uppgifterna stämmer måste Ryssland återigen bli avstängda för internationell tävlan.

– Visar det sig att man har manipulerat provsvar så måste ju Rusada och Ryssland bli avstängda igen. Jag ser inte hur man kan låta ryska idrottare tävla och hur man kan tillåta Rusada att göra tester. Nu måste man visa att det här inte är okej och att det krävs ett stort arbete i Ryssland innan man är välkomna igen för den här situationen är ohållbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.