Dörren var på väg att öppnas för rysk idrott men kanske stängs igen efter uppgifter om manipulation av dopningsresultat. Här vid OS i Pyeongchang 2018. Foto: TT.

Uppgifter: Ryska dopningsprov manipulerade

Uppdaterad
Publicerad

Härvan med rysk dopning verkar aldrig ta slut. När friidrottarna väntar på att bli friade för att kunna delta internationellt kommer nästa slag. Den framstående tyske journalisten Hajo Seppelt skriver att ryska myndigheter misstänks för att ha manipulerat data och provresultat från labbet i Moskva tidigare i år.

Seppelt, som varit ledande inom avslöjande dopningsuppgifter kring Östtyskland, Kina, Kenya och Ryssland, var även den som avslöjade dopningen vid skid-VM i Seefeld i vintras, en process som ännu pågår.

Enligt Seppelt har uppgifterna gjort att antidopningsbyrån Wada inlett en undersökning mot den ryska antidopningsmyndigheten Rusada. Wada kommer att informeras vid ett möte i Tokyo nästa vecka, något som också Sputniknews skriver om. Efter en utdragen process gav Wada, som till slut fick tillgång till rådata, datorfiler och provresultat, i januari grönt ljus för ryska antidopningsmyndigheter som fick tillbaka ackrediteringen.

Tidigare i veckan stämde nio ryska idrottsmän den franska tidningen L'Equipe efter en intervju med den ryska antidopningschefen Jurij Ganus som anklagade idrottsmännen för att ha använt olagliga blodtransfusioner.

Ganus har backat en aning om vissa ordval men hävdar att andemeningen är korrekt och att det inte rör sig om fakenews.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.