Sen straff sänkte Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var minuter från sitt första avancemang i fotbolls-VM.

Men på tilläggstid fick Grekland en omdiskuterad straff – och slog ut ivorianerna.

Vid VM 2006 – trea bakom Argentina och Holland. Vid VM 2010 – trea bakom Brasilien och Portugal.

Och Elfenbenskusten – som härförs av komplette mittfältaren Yaya Toure – får fortfarande inte veta hur det känns att spela åttondelsfinal i ett världsmästerskap.

Fotbolls-VM: Elfenbenskusten

Avancemanget säkrade grekerna via 2–1-segern mot ett hårt pressande Elfenbenskusten. Grekland tvingades till två tidiga byten på grund av skador. Redan efter tjugofem minuters spel.

Och det var en av ersättarna som gav de blåvita ledningen precis före halvleksvilan. Andreas Samaris blev målskytt.

Grekland fick sedan utstå hård press från ett frekvent chansskapande Elfenbenskusten. Förbundskapten Sabri Lamouchi testade allt för att sätta kvitteringsmålet – bytte ut defensive mittfältaren Ismael Tiote och tog in Swanseasensationen tillika anfallaren Wilfried Bony.

1–1-målet kom till slut – och det var just inbytte Bony som då frälste Elfenbenskusten. Och han blev den tjugotredje inhopparen att göra mål i detta fotbolls-VM.

Ivorianerna var på väg att fira avancemanget – men på tilläggstid fick Grekland en omdiskuterad straff. Och Georgios Samaras var kylig från elva meter och satte det matchavgörande 2–1-målet.

Colombia vann gruppen och får möta Uruguay i åttondelsfinal, och för Grekland väntar Costa Rica.

Matchfakta Grekland–Elfenbenskusten

Målen: 1–0 (42) Andreas Samaris, 1–1 (74) Wilfried Bony 2–1 (90) Georgios Samaras.

Varningar: Elfenbenskusten: Didier Drogba, Salomon Kalou, Serey Die.

Domare: Carlos Vera, Ecuador.

Publik: 58 000. (Estadio Castelao)