Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans von Uthmann, ordförande i SOK, säger att Sverige är en av sex OS-kandidater. Foto: Bildbyrån

SOK-chefen om OS-ansökan 2030: ”Sex möjliga kandidater och vi är en”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, är mitt i processen att förbereda en ansökan till vinter-OS 2030. Det har varit oklart hur många länder som är med i budgivningen men SOK:s ordförande Hans von Uthmann ger klart besked. 

– IOK säger att det är sex stycken möjliga kandidater, säger von Uthmann till SVT Sport.

För ett år sedan rapporterade Sweski.com att Spanien hoppat av kandidaturen till vinter-OS och Paralympics 2030 och att USA (Salt Lake City), Japan (Sapporo) och Kanada (Vancouver) återstod. 

När SVT Sport pratade med IOK:s OS-chef Christophe Dubi i vintras sade han att ”det finns ett stort intresse” utan att vilja utveckla vilka länder det handlar om.

”Konkurrensläget är gott”

Nu har en siffra fått fäste, nummer sex.

– Jag har hört att IOK säger att det är sex stycken möjliga kandidater och att vi är en, så det finns några stycken men jag tror nog att det är rätt att säga att konkurrensläget är gott för vår del, säger SOK:s ordförande Hans von Utmann.

SOK:s kampanj har vind i seglen med politiker som håller dörren öppen och en bred opion i ryggen.

– Vi har ett starkt koncept som IOK har ett stort förtroende för, som de vinterolympiska förbunden har starkt förtroende för och vi har också ett bra stöd på hemmaplan, säger von Utmann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.