Shiffrin drömmer om guld på hemma-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hon är bara 19 och det har varit alltigenom succé: Hon har vunnit slalomcupen 2 år i rad. 2013 tog hon hem VM-guldet och i vintras – som den yngsta någonsin – vann hon OS-guld i slalom. Och i februari är det VM hemma på bakgården – i Vail, USA. Men den här säsongen har det plötsligt börjat gå lite troll i resultaten...vi har träffat Mikaela Shiffrin.

En världscuptävling avslutas. Direkt efter väntar en reklamfotografering. Hon berättar att hon i bland, mitt uppe i allt, glömmer bort att äta. Och för första gången i karriären hittar hon inte riktigt flytet i slalomåkningen.

– Just nu känns det som att jag lärt mig att man kan inte ta något förgivet. De senaste åren, speciellt i slalom har jag kännt mig så fri och jag var glad över att bara göra bra svängar. Nu när jag inte hittar det där flytet gäller det att komma ihåg hur glad jag var av att bara klara svängarna, säger Shiffrin till SVT Sport.

Möte med vinterstjärnor

Det är en ny utmaning för Shiffrin, att inte vara så bra som hon varit tidigare.

– Det är så många runt omkring mig som försöker få mig att åka snabbt. Ibland kommer man bara i från det, jag försöker bara komma tillbaka nu.

Hur gör du det?

– Jag vet inte...jag säger till när jag klurat ut det, skrattar Shiffrin.

– Jag tror, att bara komma upp på skidorna och njuta av att bara åka och känna hur kul det är kan hjälpa.

Hemma i Vail har hon fått en egen gata. Hon berättar om framgångarna och att det varit lite svårt att ladda om till den här säsongen. Pressen utifrån har varit stor.

– Jag blir väldigt nervös av att åka. Det var en perioden, när jag var typ 13-14 år, när jag var så självsäker att jag inte blev nervös, och det är dit jag vill hitta tillbaka. Jag behöver mer träning, ju mer jag tränar, ju mindre nervös blir jag när jag tävlar.

– Jag hatar att bli nervös, jag mår illa och jag tror att jag ska kräkas. Jag vill inte ens äta.

Hur får du den känslan att försvinna?

– Det försvinner när jag får bättre självförtroende, så jag måste träna mer.

Nedräkningen till VM och att hitta tillbaka till flytet tickar på. Men trots att det inte kommit några pallplatser i år försöker hon se positivt på mästerskapet i hemmabergen.

– Det är så häftigt. Jag kan bara gå genom stan och se skyltar och reklam för VM på bussar, överallt. Det är verkligen kul att se hur glada alla blir av att det är ett mästerskap här, jag hoppas allt stämmer för mig och att jag slutar högst på pallen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Möte med vinterstjärnor

Mer i ämnet