SHL – elitserien i ny kostym

Uppdaterad
Publicerad

Kommer du ihåg elitserien i ishockey, serien där de åtta främsta lagen gick till slutspel?

Glöm det.

SHL börjar på lördag, de tio främsta har SM-guldchans.

– Lag tio borde inte kunna vinna SM, säger Luleås tränare Jonas Rönnqvist kritiskt.

Den 17 juni i år dog elitserien i ishockey, 38 år gammal.

Fyra dagar tidigare försvann systemet med att de åtta främsta lagen går till slutspel, efter 26 års existens.

SHL

Sveriges högstaliga i ishockey har en ny kostym, med nya namnet SHL, Svenska Hockeyligan, eller det internationella Swedish Hockey League.

– Det är bra, mina nordamerikanska vänner frågade ofta: ”Vad heter den där serien du spelare i... elit-någonting?” Nu är det enklare, säger Luleås kanadensiska lagkapten Chris Abbott till TT under ligans upptaktsträff i Stockholm på måndagen.

Började förra hösten

Planen på att byta namn på ligan började redan under förra hösten. Därför har inte Hockeyligans folk det problem som många andra ishockeyvänner har: att säga fel och kalla serien för ”elitserien”.

– Det har väl hänt någon gång, men vi har jobbat med det här så länge att jag har blivit bättre på det, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

TT: Var det ett svårt beslut att radera elitserien?

– Det var det, men utifrån där vi var så var det naturligt. Elitserien är ett namn vi inte kunde varuskydda, säger Jörgen Lindgren.

Stor nyhet nummer två inför nästa års säsong: Slutspelssystemet. Lag 1-6 är klart för kvartsfinal, lag 7-10 gör upp om övriga två platser i två bäst av tre-matchserier.

Chris Abbott, kände inte ens till det nya slutspelssystemet. Efter att TT förklarat, sade han:

– Det låter väl bra. I det gamla systemet tog två lags säsonger slut för tidigt. Ligan är så jämn att skillnaden mellan slutspel eller inte ofta har handlat om en poäng. Det här är bra.

”Bör vinna fler än hälften”

Hans tränare, Jonas Rönnqvist, är inte lika glad över det nya systemet.

– Har man hamnat tia i en serie med tolv lag, då ska man inte kunna vinna SM-guld, så tycker jag. Det ska krävas mycket mer än så för att få chansen att spela om ädla valörer, säger Rönnqvist.

– Jag har alltid tyckt att man borde vinna fler matcher än man förlorar under en säsong för att få gå till slutspel. I NHL krävs det.

På lördag börjar SHL-säsongen. Under ligans upptaktsträff var det nykomlingen Örebros tränare Patrik Ross som var kaxigast.

– Vi börjar med Färjestad borta, en av de få gångerna Löfbergs Lila Arena blir full? Ni hade ju lite svagt intresse förra året, ”Leffe” (Leif Carlsson, Färjestads tränare). Men nu när vi är på besök så har jag hört att nästan 3 000 biljetter är sålda till Örebro. Så det kommer att bli en djävulsk stämning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet