Foto: TT Nyhetsbyrån

”Showen slutar när han säger till”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vansinnet. Vändningen. Vinnaren. Kanske har vi sett det bästa av Zlatan Ibrahimovic. Kanske vet vi aldrig när vi får se det sista. Allt börjar när han vill. Allt slutar när han säger till.

Nemrud Kurt

Reporter

Milan var desorienterat, dysfunktionellt. När 2019 var över summerade man ännu ett år utan tyngd och tydlighet, ännu en halv säsong i mittens rike. Då kom han. Det går inte att betona vikten av Zlatan Ibrahimovic och hans 95 kilo tillräckligt mycket. Det går inte att måla bilden av dagens Milan utan att ge honom penseln.

På San Siro i går tog Juventus ledningen när Adrien Rabiot satte 1-0, och Cristiano Ronaldo lyfte taket och släppte in stjärnhimlen till 2-0. Där och då var allt över. Regerande mästarna regerade igen, utökade sitt försprång i toppen till tio poäng. Det var slut.

Från elva meter

Då hittade domaren en straff, gav Milan en fribiljett till en förlorad match. Wojciech Szczesny gick åt ett håll, Ibrahimovic slog som vanligt in straffen i andra. På läktarna fanns inga fanatiska fans, inga strupar som brann när de eldade på för kvittering. Det spelade ingen roll. Milans momentum fanns i en kreatör och regissör med bokstaven ”Z” broderad på bröstet.

Zlatan vrickade genast fram bollen till Franck Kessié och ett styrt skott senare hade Milan kvitterat. Deras nummer 21? Han byttes ut med en skada som spökar, men med tillräckligt djupa avtryck i matchen för att Milan skulle avsluta jobbet.

Det var utan Ibrahimovic på planen som Rafael Leao och Ante Rebic sprang hem tre poäng, men det är med honom i laget som man har mentaliteten och makten att komma tillbaka och göra tre mål på fem minuter.

Vunnit överallt

Mannen som sägs ta jaget före laget har tagit så många guld med sina lag att få i historien överglänser honom. Han har nätat i fyra olika decennier och hållit sig på världstoppen ända sedan de små stegen i Ajax och de stora kliven i Juventus.

Nu låg han bakom en vansinnig vändning, banade väg för en vinst som inte löser några långsiktiga problem men som ger Milan arbetsro och framtidstro, oavsett om han stannar eller inte.

Och oavsett om Zlatan har mött Ronaldo för sista gången, oavsett om det här var hans sista dans i rampljuset, kan vi bara tacka för uppvisningen. Den var inte hans bästa, men kanske inte heller hans sista. Showen slutar när han säger till.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.