Skellefteå ska bli självförsörjande

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är Sveriges bästa lag – nu ska man bli landets främsta organisation. Till SVT Sport avslöjar nu General Managern Lasse Johansson klubbens planer på att bli självförsörjande även på tränarsidan.

– Vi planerar en akademi för tränare fostrade i vår skola och som sen ska ta steget in i A-laget precis som Hans Wallson nu har gjort.

Lasse Johansson har fem år bakom sig som sportchef och numera General Manager. Och har dessutom nu skrivit på för fyra nya år som GM i klubben. Han har tillsammans med klubbdirektören Pea Israelsson byggt en imponerande organisation och ett ganska hyggligt lag. Klubben har en juniorverksamhet som få klubbar kan matcha i landet.

Bland annat har man fostrat tre spelare, tre år i rad som valts i första rundan i NHL draften. David Rundblad (född 1990), Tim Erixon (född 1991) och så Adam Larsson (född 1992). Och ständigt ploppar det upp nya förmågor som hävdar sig i A-laget. Nu backar man inte för att utveckla verksamheten:

Elitserien 2012-2013

– Vi har duktiga ungdomsledare som vi väljer med omsorg. Vi vill ha en röd tråd genom hela vår verksamhet. Alla ska veta hur vi i Skellefteå AIK vill spela hockey och om det är någon tränare som inte fogar sig här så är vi på dem direkt och påpekar vad som gäller, förklarar Johansson.

Ingen är oersättlig

Just tränarfrågan är aktualiserad. Nyligen fick Anders Forsberg sparken från klubben trots att han varit med och tagit laget till två raka finaler. Man skulle rentav kunna kalla honom för en succétränare. Ändå fick han gå. Johansson förklarar.

– Vi ska inte ta ifrån Anders någonting. Samtidigt vill vi ha en organisation där ingen är oersättlig, varken Anders, någon spelare eller jag för den delen.

Hans Wallson ersatte Forsberg mitt under brinnande säsong. Resultatet: Oförändrat. Laget fortsatte dominera serien och vann till slut grundserien.

Ett resultat av en stark och tydlig organisation. Numera är det Lasse Johansson som styr laget och har sista ordet vid laguttagningar. Hans Wallson har sista ordet i båset, men i verkligheten handlar det om tre huvudtränare i båset. De övriga två, Stefan Klockare och Bert Robertsson. Tillsammans utgör de Skellefteås framtid på ledarsidan.

Och tillsammans har de ett gemensamt mål: Att vinna SM-guld.

– Det har vi bestämt oss för, säger Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien 2012-2013

Mer i ämnet