Janet Berlin och Joel Wiklund sitter fast på Arlanda. De kommer miss EM-matchen och Zlatan. Foto: SVT/Mari Forssblad och TT

Skulle se Sverige spela i EM – flyget ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals SAS-passagerare berörs när 159 flyg ställs in under pilotstrejkens andra dag. Många passagerare på Arlanda är upprörda och besvikna. – Jag är mest arg på piloterna, att de väljer att strejka nu, säger Joel Wiklund vars familj var på väg mot Sveriges EM-match men hindrades på grund av strejken.

När Janet Berlins familj kom fram till Arlanda under lördagsmorgonen trodde de att de skulle kunna resa till Paris utan problem. Det hade bokat flygresan via Lufthansa och var därför lugna trots rapporter om att SAS piloter gått ut i strejk. När de kom fram visade sig dock deras flyg vara inställt.

– Det kunde ha varit mycket bättre planerat. Man visste ju att en strejk var möjlig. Det här är ingen bra image för SAS, säger Janet Berlin.

Fotbolls-EM

Familjen var på väg till Frankrike för att se Sveriges EM-match mot Irland. Flyget bokade de via Lufthansa och de trodde därför att de inte skulle påverkas av strejken. Det visade sig senare att Lufthansa ingick i Star Alliance och att SAS därför ansvarade för deras flyg.

När familjen tittade på biljetterna noga visade det sig vara SAS som flög. De tror att anledningen till att så många kommit till flygplatsen är för att de trodde att de inte skulle flyga med SAS.

”Jag är mest arg”

Janet Berlins bonusson Joel Wiklund är besviken över att missa Sveriges EM-match mot Irland.

– Jag tycker såklart det här är jättetråkigt. Jag har sett fram emot matchen sedan vi köpte biljetterna för en månad sedan.

– Vi vet att det är en av Zlatans sista matcher i svenska landslaget så det är ju så speciellt. Och så gillar jag ju Paris också, där matchen går. Jag är mest arg på piloterna, att de väljer att strejka nu, säger han.

”Jag fick varken mejl eller sms”

Aurora Cobb sitter fats på Arlanda och vill hem till North Carolina. Hon har väntat sedan femtiden i morse. Hennes flyg till Köpenhamn skulle ha avgått klockan 07.55.

– Jag fick varken mejl eller sms från SAS. Strejken kom som en total överraskning för mig. Jag är så trött, säger Aurora Cobb. I kön träffade hon landsmannen Vickey Olsen som skulle med samma flyg till Köpenhamn. Också hon missade sitt plan hem, till Boston.

– Det var så konstigt för jag checkade in online i går kväll och det gick jättebra. Jag har inte följt svenska nyheter så först i morse när jag kom hit fick jag veta, säger Vickey Olsen.

Boeing Li har väntat på Arlanda i över 20 timmar. Hon var på väg hem till Beijing från Köpenhamn. I natt fick hon sova på hotell och börjar nu misströsta.

– Jag checkade i online och där fanns ingen information om att någon strejk var på gång. Jag fick varken sms eller någon annan information från SAS förrän jag kom hit. Då sa de åt mig att ställa mig i kö och här har jag stått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet