Ebba Andersson är en av flera stjärnor som tänts på SM-veckan. Får vi se nya tändas i Sundsvall? Foto: Bildbyrån

SM-veckan firar tioårsjubileum – där allt startade

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan fyller tio år och är tillbaka i Sundsvall där allt började lite trevande, med fem sporter. 2009 korades 20 mästare. Nu står 98 guld på spel – i 24 olika sporter. Det är nio sporter fler än vad som deltog vid OS i Pyeongchang förra året.

SVT sänder över 60 timmar från Vinterveckan, varav 35 i tv. Det börjar med Big Air tisdagen 29/1 och avslutas med badminton och boule söndagen 3/2.

Det har hänt mycket sen SVT:s Jacob Hård invigde den första SM-veckan uppe på Södra Berget i Sundsvall 2009. Den sportsliga höjdpunkten är Sarah Sjöströms världsrekord på 50 meter fjäril vid sommarveckan i Borås 2014. I videospelaren ovan kan du se Jens Linds Stopptid om SM-veckans utveckling.

Varje vecka bjuder på dråpliga bilder, som tanten i Halmstad som kliver ut med rullator mitt under rullskidloppet och draghunden Norton som stannar och bajsar strax före mållinjen.

Succékoncept på export

SM-veckan har blivit ett begrepp och är idag det tredje mest populära årligen återkommande idrottsevenemang i Sverige, efter Vasaloppet och Finnkampen, enligt Upplevelseinstitutets Sportnavigatorn. Flera länder har, eller är på väg, att kopiera konceptet. Norge, Finland, Danmark, Island, Tyskland, Irland och Ungern är några exempel. Även EM-veckan, som hade premiär i somras, är sprungen ur SM-veckan.

– Det kanske mest kittlande med SM-veckan, rent sportsligt, är att de unga talangerna får chansen att möta de etablerade stjärnorna, som är ute och tävlar internationellt större delen av säsongen, säger Yvette Hermundstad. Hon är programledare för Vinterstudion, som sänder från Sundsvall lördag och söndag.

Genombrott

Många har fått sitt genombrott på SM-veckan. Ebba Andersson är ett exempel. Det var en härlig upplevelse att se henne när hon slog igenom för den breda allmänheten i Piteå 2015. Då tändes en stor stjärna.

Andersson vann, då som 18-åring, sensationellt silver på 10 kilometer och brons på skiathlon. I år har hon besegrat Charlotte Kalla några gånger och kommer garanterat att utmana sin förebild om guldet på flera distanser.

Första duellen blir onsdagen 30/1, då damernas 10 kilometer med intervallstart avgörs. Kalla, som bor i Sundsvall, har fördel av hemmaplan. Hjälper det?

Kamp om VM-platser

Det största intresset riktas mot kampen om VM-platserna i damernas sprint, Stina Nilssons skada till trots. Den är stenhård, mellan i första hand Maja Dahlqvist, Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling, Hanna Falk, Linn Sömskar, nyblivna JVM-mästarinnan Moa Lundgren och Evelina Settlin. Hoppet för att Nilsson ska kunna komma till start är inte helt ute.

– Jag har aldrig varit med om att så många åkare levererat på den här höga nivån. Det kommer att bli åkare som varit i final på världscupen som ställs utanför. Sju har varit i final, men vi har bara fyra VM-platser, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT.

Han tar ut VM-truppen några timmar efter SM-veckans sista skidlopp.

– Det blir en hel del vånda. Vi måste göra korrekta bedömningar, men också gå lite på intuition och känsla.

Grip tror även tv-tittarna och publiken på plats kommer bjudas på något eller några genombrott.

– Det ser lovande ut bland de yngre och U23-åkarna, både på dam- och herrsidan. Jag hoppas att några kliver fram och tar chansen, säger han och nämner bland andra Gustav Berglund och Fredrik Andersson.

Starka startfält

SM-veckan är mycket mer än skidor. Här är ett axplock av vad ni har att se fram emot under sändningarna:

* Johan Kristoffersson tar, efter att vunnit VM två år i rad, en paus från rallycross och satsar istället på rally. Han ställer upp i rallysprintens fyrhjulsdrivna klass som favorit. Men konkurrensen är hård, inte minst från regerande mästaren Mattias Adielsson, som nu kör första tävlingen med den nya bil han ska köra i EM-serien, och Patrik Flodin.

– Jag har aldrig varit så laddad för en SM-sprint. Det här är det bästa startfältet hittills. Dessutom väntar de bästa sträckorna på förarna. Ni får inte missa det här, uppmanar SVT:s expert Jonas Kruse.

Konkurrensen om de 40 startplatserna i rallysprinten var stenhård. Hela 70 förare anmälde sig.

* Klassen på rallycrossens startfält är lika hög, trots att Kristoffersson saknas. Kevin Hansen, bröderna Kevin och Oliver Eriksson samt Sebastian Eriksson är de starkaste namnen i kampen om segern.

– Grymt! Det kommer att smälla i kiosken, utbrister Kruse.

Bygger Big Air-hopp

* I draghund gör Martina Höök, förbundskapten för längdskidornas utvecklingslandslag, en intressant start. Hon har tidigare varit en av Sveriges bästa multisportare och började köra lina så sent som i fjol, men är redan så bra att expertisen tror att hon kan blanda sig i kampen om guldet.

* Sundsvalls stora snowboardstjärna, Niklas Mattsson, kommer hem och hjälper arrangörerna att bygga Big Air-hoppet i Södra Bergets backe, där han sedan hoppas kunna besegra konkurrenterna.

* Samarrangemanget mellan Cykeltrial och X-trial är en av de mest spektakulära tävlingarna. Deltagarna klarar hinder på cykel respektive motorcykel som det inte borde gå att tar sig över på hjul. I år är Daniel Andreasson, fjolårstrea, och unge talangen Linus Almthén, båda från Ale, ute efter revansch på norrmannen Sondre Haga, som vann X-trial ifjol. Suveränen Joacim Nyman jagar tionde SM-guld i cykeltrial. Nadine Kåmark, VM-tvåa 2017, utmanar herrarna i kampen om medaljerna.

Experten gör tävlingscomeback

* Skoterns stadioncross är också spektakulär. Där gör Johan Eriksson, fjolårets gästexpert vid kommentatorn Johan Ejeborgs sida under tv-sändningen, comeback. Han vann 2016 och tillhör favoriterna även i år.

* Rullstolsrugby är en av de nya sporterna på programmet. Där har Köping Hillbilles och Nacka Spiders kvalificerat sig till finalen.

* Badminton gör en intressant comeback på SM-veckans program. Där återfinns ett gäng tonåringar, som är så lovande att någon eller några av dem på sikt kan nå världstoppen. Malmöduon Emma Karlsson och Johanna Magnusson har vunnit dubbeln två år i rad. Ashwathi Pillai, Täby, tog hem singeln i fjol och utmanas nu av bland andra Tilda Sjöö, Fyrisfjädern. På herrsidan utmanar Halmstads Colin Hammarberg.

SVT:s trupp

Truppen består av 75 personer. Här är de som kommer att synas och höras under sändningarna:

Programledare: Yvette Hermundstad

Livereporter: Maria Wallberg

Tv-reporter: Anna Quale

Digital reporter: Ellen Hellmark

Reporter, Stopptid: Jens Lind

Kommentatorer: Johan Ejeborg, Peter Jonsson och Niklas Nord.

Redaktör: Ann-Sofie Gälman

Experter: Mathias Fredriksson, skidor, Tobias Hellman, parallellslalom och Jonas Kruse, bilsport plus ett tiotal gästexperter i de sporter SVT Sport inte sänder regelbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.