Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Peter Reinebo, SOK:s sportdirektör, om sin reaktion på SVT:s granskning. Foto: Bildbyrån/SVT

SOK:s Peter Reinebo efter SVT:s granskning: ”Där behöver vi förbättra”

Uppdaterad
Publicerad

Över 150 tidigare landslagsidrottare har svarat på SVT Sports enkät om ”Elitidrottens pris”.

Mer än hälften av dem svarar att de har fysisk smärta i dag till följd av sina idrottskarrärer.

– Siffrorna totalt sett ger ingen ”aha-upplevelse” utan är ganska väntade. Exempelvis att aktiva som har hållt på med hård träning många dagar i veckan har en högre andel skador är helt naturligt, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

SVT Sports enkät visar att 14 procent av de svarande har smärta varje dag till följd av sin idrottskarriär. 38 procent svarade ”Ja, ibland”.

– Jag blev inte förvånad, det tillhör toppidrottens natur. Hur kan man förebygga skadorna och hur kan man ta hand om dem bättre? Det är frågor man behöver ställa sig, säger Peter Reinebo.

SOK:s sportdirektör vill framhålla att man efter OS 2004 och 2006 påbörjade arbetet med att förbättra stödet till idrottarna. Sedan drygt tio år tillbaka fungerar det mycket bättre, enligt Reinebo, eftersom man har byggt upp resursteam runt de aktiva med kompentens inom medicin, träning, psykologi, nutrition och annat inom prestationsutveckling.

– Vi har utvecklat det ganska rejält de senaste åren. Vi behöver hållbar toppidrott och då handlar det förutom att behandla skador också om hur träning bedrivs och hur man kan stötta idrottarens hälsa.

Ett problem, menar Peter Reinebo, är att aktiva ibland skyndar tillbaka för fort, eller fel, efter skador.

– Ganska ofta är det den aktiva själv som vill igång lite snabbare än vad som är lämpligt. Då är det viktigt att man har ett samarbete mellan läkare, fysioterapeuter, tränare och aktiv. Sedan är det naturligtvis hela tiden ett driv att flytta fram prestationerna och ibland går man över gränsen.

Förutsättningarna för idrottarna ser olika ut – inom lagsporterna har klubbarna mer resurser medan SOK:s stöd blir viktigare för aktiva inom individuella idrotter.

– Vi har 200 aktiva i våra stödprogram och jag skulle gärna se att vi hade resurser för 400 aktiva och att vi kunde göra ännu mer för dem. Samtidigt får man inte ta bort det inre drivet. Stöd ska finnas, men drivet måste komma inifrån.

I ”Elitidrottens pris” har flera vittnat om svårigheten i övergången från idrottskarriären till ”vanligt liv” och den tomhet som kan uppstå.

– Där behöver vi förbättra. Det handlar mycket om att under karriären se möjligheter för ”Vad händer sen?”. Dubbla karriärer passar vissa, studera eller jobba delvis, men för en del idrottare fungerar inte det. Men det finns andra möjligheter, exempelvis runt hälsofrågorna, det jobbar vi med.

Vad är ”Elitidrottens pris”?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 150 tidigare landslagsidrottare har svarat på SVT Sports enkät – i klippet visas några av resultaten. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.