• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Över 150 tidigare landslagsidrottare har svarat på SVT Sports enkät – i klippet visas några av resultaten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 150 tidigare landslagsidrottare har svarat på SVT Sports enkät – i klippet visas några av resultaten. Foto: SVT/Bildbyrån

SVT Sport granskar: Vad är ”Elitidrottens pris”?

Uppdaterad
Publicerad

En elitidrottssatsning kan ge framgångar – men också fysiska skador och psykiska utmaningar. Men vad händer efter karriären?

Över 150 tidigare landslagsidrottare har svarat på SVT Sports enkät om ”Elitidrottens pris”. Mer än hälften av dem svarar att de har fysisk smärta i dag till följd av sina idrottskarrärer.

SVT Sport har skickat ut en enkät till svenska landslagsidrottare som var aktiva 2002 – både inom sommar- och vinteridrotter – och ställt frågor om hur deras liv ser ut efter elitkarriären.

Hälften av de som svarat uppger att de har fysiska smärtor till följd av idrottskarriären, 15 procent behöver använda smärtstillande med anledning av en allvarlig skada. Och var fjärde uppger att de någon gång mått psykiskt dåligt till följd av elitidrotten.

Se fler av resultaten i videon ovan.

Fakta: SVT Sports enkät

Enkäten skickades till 236 svenska landslagsidrottare som var aktiva 2002. 153 av idrottarna svarade på enkäten, dvs 64,8 procent.

Idrottarna var uttagna i svenska mästerskapstrupper inom 19 olika idrotter, både sommar- och vintersporter.

De olika idrotterna är: alpint, bob, bordtennis, brottning, curling, cykel, fotboll, freestyle, friidrott, handboll, ishockey, längdskidor, ridsport, rodel, short track, simning, skidskytte, skridsko och snowboard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet