Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hanna-Mia Persdotter om hur hon under en period tog smärtstillande sprutor inför varje träningspass. Foto: Privat/SVT

Friidrottaren Hanna-Mia Persdotter tog smärtstillande sprutor för att kunna hoppa stav

Uppdaterad
Publicerad

Hanna-Mia Persdotter var Sveriges bästa kvinnliga stavhoppare i början av 2000-talet.

Men hon hade problem med fötterna. Under en period tog hon smärtstillande sprutor varje träning för att kunna hoppa.

– När en läkare inte ville ge mig en spruta hittade jag en ny, berättar hon i SVT Sports serie ”Elitidrottens pris”.

45-åriga Hanna-Mia Persdotter (tidigare Persson) avslutade karriären 2010. Huvudanledningen var hennes krånglande fötter – något som stör henne än i dag.

– Min vänsterfot gör ont, mer eller mindre konstant. Ryggen får jag mer ont i periodvis. Båda är gamla skador från friidrotten, säger hon.

SVT Sport granskar

Att ha ont i kroppen efter elitkarriären är hon inte ensam om. I en enkät som SVT Sport har gjort, som över 150 tidigare landslagsidrottare svarat på, uppger mer än hälften att de i dag har fysiska smärtor till följd av idrottskarriären.

”Målet var en spruta varje träning”

I SVT Sports serie ”Elitidrottens pris” berättar Hanna-Mia Persdotter att hon under en period hade som mål att få en smärtstillande spruta i foten varje träningspass.

– När jag kom tillbaka och samma läkare inte ville ge mig en spruta igen, då hittade jag en ny. Jag fick kanske någon spruta för mycket i foten.

”Foten har ont av en anledning”

Persdotter får i dag hjälp av en fysioterapeut på Bosön. Hon poängterar att ingen pressade henne till att använda sprutor, det var ett eget beslut.

– Idiotiskt. Det är jättedumt. Och man kan inte göra det så många gånger, det förstör vävnad i foten. Det är inte nyttigt, foten har ont av en anledning och då ska man inte plåga den.

Se hela programmet med Hanna-Mia Persdotter i SVT Play.

Resultat från enkäten

Blev du allvarligt skadad under din idrottskarriär? (Ådrog du dig en skada som gjorde att du var borta från idrotten längre än 6 månader?)

Ja 35 %

Nej 65 %

Har du någon fysisk smärta i dag till följd av din idrottskarriär?

Ja, varje dag 14 %

Ja, ibland 38 %

Nej 47 %

Vet ej 1 %

Behöver du ta smärtstillande i dag med anledning av skadan?

Ja 15 %

Nej 83 %

Vet ej 2 %

Efter att du avslutade karriären, har du någon gång mått psykiskt dåligt till följd av elitidrotten?

Ja 25 %

Nej 71 %

Vet ej/ej svar 4 %

Om du haft fysiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 9 %

Nej 71 %

Vet ej 4 %

Ej svar 16 %

Om du haft psykiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 3 %

Nej 84 %

Vet ej 13 %

Enkäten skickades till 236 svenska landslagsidrottare som var aktiva 2002 inom 19 olika sommar- och vintersporter. 153 av idrottarna svarade på enkäten, dvs 64,8 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet