”Spelarna kommer att utnyttjas”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en vecka inleder Tre Kronor jakten på ett nytt VM-guld i ishockey. Man gör det i diktaturens Vitryssland – ett land där oppositionella fängslas inför VM, och presidenten kommer att använda turneringen för att stärka sin egen makt.

– Man försöker måla upp en bild för lokalbefolkningen av att hela världen kommer till Minsk för att genomföra det här arrangemanget tillsammans. Lukasjenko kan inte få det här internationella erkännandet på politiskt håll utan det är just genom sporten han har möjlighet att stärka sin status för den egna befolkningen, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, en organisation som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa.

Uppmanas undvika intervjuer

Inför det stundande mästerskapet hoppas Martin Uggla att spelarna och ledarna i Tre Kronor medvetet tar avstånd från att visa upp sig i offentliga sammanhang, för att undvika att användas som medel i president Alexander Lukasjenkos propaganda.

– Vi har uppmanat hockeyförbundet och den svenska delegationen att inte ställa upp på intervjuer eller medverka i kringarrangemang utan bara spela matcherna, vara med i tävlingen och begränsa sitt deltagande till det. Annars kommer de, vare sig de vill eller inte, att utnyttjas.

”Ingen munkavle på spelarna”

Christer Englund, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, menar att situationen kommer avgöra hur han själv kommer att agera i offentliga sammanhang.

– Jag vet inte om de skulle vilja utnyttja mig i någon propaganda för Vitryssland, tror inte att det skulle gynna dem. Men det är klart att jag kommer undvika vissa situationer, vi är många som har synpunkter på de mänskliga rättigheterna, säger han.

Enligt Englund kommer man från förbundets sida dock inte att ge spelarna några restriktioner vad det politiska uttalanden.

– Vi lägger inte munkavle på spelarna, vill de göra eller säga någonting så får det vara deras personliga åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet