Stark starkt VM-guldhopp på vågorna

3 objekt

En stockholmskille slåss just nu om VM-titeln i Formel 1, men ändå är han tämligen anonym. Erik Stark är en svensk stjärna, på vågorna.

– Jag tror att man föds med vissa kunskaper, säger han till SVT Sport.

Det var i augusti som Erik Stark tog sin historiska första seger någonsin i ett Formel 1-lopp, i Harbin i Kina. Han hanterar rena monster: 400 hästkrafter, noll till 100 på en och en halv sekund, toppfart 215 kilometer i timmen.

Så gymmet i centrala Stockholm är en viktig plats. Erik jobbar sedan i februari på ett nytt sätt, utan vikter. I stället egen kroppsvikt, balans, koordination, hjärna, för att efterlikna situationen i båten.

– När man måste köra 120 procent av vad båten egentligen klarar, så handlar det om att huvudet är med hela tiden och uppfattar varenda liten grej, säger Erik Stark.

Så det handlar om hundradelar?

– Ja, och tusendelar på att du ska ligga upp och ner, eller om du ska klara dig. Det handlar om att vara med hela tiden, och då tror jag såklart att den här träningen hjälper.

Fyra VM-titlar i Formel 2

Erik Stark har sedan tidigare fyra VM-titlar i Formel 2, och jagar nu VM-segern totalt under sin fjärde säsong i Formel 1. Stark ligger tvåa totalt inför de två sista VM-loppen i Förenade arabemiraten nu i december, 16 poäng efter ledaren Alex Carella.

– Drömmen är att vinna Sveriges första VM i F1 såklart, säger Erik Stark.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.