Ben Maher: ”Har velat komma hit och tävla i flera år”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärnskottet jagar segern i Stockholm Horse Show

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-guldet i London ifjol har karriären fortsatt spikrakt uppåt för brittiske hoppryttaren Ben Maher, han toppar världsrankingen och jagar i helgen segern i den prestige fyllda Top Ten finalen under Stockholm International Horse show.

– Jag har velat komma hit och tävla i flera år så det är väldigt roligt att äntligen vara här, säger världsettan Ben Maher till SVT Sport.

I Top 10-finalen möts världens tio högst rankade hoppryttare och gör upp om vem som är bäst. Det är första gången den prestigefyllda finalen avgörs i Sverige och tävlingen direktsänds i SVT på lördag. För Ben Maher är innebär helgens tävlingar premiär i dubbel bemärkelse, 30-åringen är i Stockholm för första gången och laddar nu för sin första Top Ten final.

Stockholm Horse Show

”En dröm som gick i uppfyllelse”

– Det är speciellt för mig.  Jag har följt tävlingen de senaste åren och önskat jag fick vara med och att nu vara bland de 10 och till och med nummer ett i världen gör det än mer speciellt. Som jag förstår är hästhoppning ju en stor sport här i Sverige så förhoppningsvis kan vi bjuda på bra tävlingar i helgen, säger Ben Maher till SVT Sport.

Ben Maher ingick i det brittiska guldlaget under OS 2012 i London, inför hemmapubliken skrev han och lagkompisarna historia efter en rafflande finalhoppning.

– Det var överraskande, en dröm som gick i uppfyllelse. Det var ju 60 år sen vi vann guld i hästhoppning så inte många i landet trodde på oss, berättar OS-guldmedaljören.

Efter OS-guldet har karriären fortsatt spikrakt uppåt och i somras utökade Ben Maher sin internationella medaljsamling. Maher vann EM-guld med laget och EM-silver individuellt under Europa mästerskapet i Danska Herning.

Finalen sänds 19.00 på lördag

Efter sommarens framgångar tillsammans med stoet Cella övertog Ben Maher första platsen på världsrankingen, en milstolpe i karriären som fortfarande inte riktigt sjunkit in.

– Det är otroligt, jag fattar det inte riktigt när jag vaknar varje dag. Att ha tagit OS-guld och nu vara världsetta, de två senaste åren har varit otroliga, säger Maher.

Top Ten finalen direktsänds i SVT Play kl 19.00, lördagen 30 november, och senare samma kväll sänds ett sammandrag i SVT1.

Under Stockholm International Horse show direktsänder SVT, utöver internationella hoppningen, världscuptävlingarna i både dressyr och fyrspann samt den populära familjematinén.

Se tider för alla SVT:s sändningar från Globen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Horse Show

Mer i ämnet