Publik på femtio personer. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland behåller 50-gränsen

Uppdaterad
Publicerad

I förrgår meddelade Region Skåne att 50-gränsen blir kvar.

I dag kom samma besked från Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötand.

Anledningen är den ökade smittspridningen.

– Vi kan börja närma oss taket för vad samhället klarar av, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Förra veckan meddelade regeringen att publikgränsen, som hade varit 50 åskådare, skulle höjas till 300 personer från och med den 1 november. Men det blir inte så överallt i Sverige.

Region Skåne tog i förrgår beslut om att behålla regeln om max 50 personer på ett evenemang.

Corona och idrott

Smittspridningen ökar

I dag kom samma besked från ytterligare fyra regioner: Stockholm, Västra Götaland, Uppsala och Östergötland. Anledningen är den ökade smittspridningen.

– Läget är allvarligt och även om de flesta är lindrigt sjuka måste vi gå in nu och förstå att vi måste ändra vårt beteende så det inte blir på sjukhusen igen som det var i mars april. Det bästa vi kan göra är att hålla fysisk distans, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare, region Stockholm på en presskonferens.

I de regioner som i dag fick särskilda råd avråds även alla från att delta i exempelvis idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. I de regioner som tidigare har lämnat liknande rekommendationer har det dock inte gällt elitidrottare.

Emma Frans om höjda publiktaket: ”Tveksamt” (28 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet