Sundsvall Wildcats kämpar för överlevnad

Publicerad

Ett VM på hemmaplan, en Riksserie på väg att expandera och spirande optimism. Svensk damhockey lyfter – men inte överallt. För Sundsvall Wildcats är vintern redan en kamp för överlevnad.

Cecilia Edström bloggar: Vem ansvarar för återväxten? >>>

Svårt att säga något annat när laget kommer till helgens seriepremiär utan en enda träningsmatch och i nuläget med tolv utespelare.

– Vi har ingen annan tanke än att vi ska spela i den kvalserie, säger Lars Johansson, tränare i det lag som går in i andra året i högsta serien.

Den första säsongen slutade också med kvalspel där klubben med nöd och näppe höll sig kvar. När jublet hade lagt sig kom verkligheten ikapp.

Det ekade plötsligt tomt i omklädningsrummet, totalt tio (!) spelare försvann, ett antal transatlanter vände hem, några slutade och nysatsande storklubbarna Djurgården och Färjestad plockade några namn.

Ledningen tvingades till extraordinära åtgärder. Som att annonsera efter spelare, både svenskar och utlänningar. Det fick viss effekt, även internationellt. Men när amerikanskor fick höra att det handlade om mat o husrum snarare än lön var intresset svalare. Ändå är det den vägen laget ska klara sig kvar. I januari hoppas dom få förstärkning från ”over there”, spelare som kommer in på turistvisum, i väntan på det gäller det att klara sig så bra det går.

Inga träningsmatcher

Än så länge har dom inte ens kunnat spela träningsmatcher.

– Det har inte varit lönt. Vi har inte haft tillräckligt många spelare, säger Johansson som löst det med att plocka in killar från klubbens U16-lag och via små internmatcher försökt trimma styrkorna.

Det är tveklöst stor skillnad mot seriens jättar. Linköping är försvarande mästare och hårdsatsar på sitt damlag. Ett par av spelarna, som Jenni Asserholt, har fått deltidsanställning för att utveckla laget och har gott om potenta utmanare, som finalmotståndaren Modo, vinnare av grundserien dom två senaste säsongerna. För all del AIK som värvat japanskt. Eller Leksand som fått in gamle danske spelarprofilen Jens Nielsen som spännande tränarkraft.

Sundsvall Wildcats hymlar inte med att dom är lite väl tama för att klösa emot. Och även förbundskaptenen och nya damhockeyprofilen Leif Boork är oroad över läget.

– Det är inte bra. Dom kommer säkert att få det tufft. Dom har tappat samträningen och delar av den fysiska träningen. Dom får in nya spelare som ska matchas in i sista ögonblicket. Sundsvall måste nog använda en del av serien för att så småningom klara en kvalserie. Det är bekymmersamt.

Expansion  – ett bekymmer

Ironiskt nog är damhockeyns expansion en del av Sundsvalls bekymmer.

Vid sidan av Riksserien spänner ett antal hockeyklassiker musklerna, beredda att kliva in i damhockeyn på allvar. HV71, Djurgården och Färjestad är etablerade namn som i vinter spelar div I-hockey med sikte mot att ta klivet upp i en Riksserie som dessutom expanderar till nästa säsong och plockar in två lag till.

Sundsvall har tappat spelare till både DIF och FBK och tvingas konstatera att dom antagligen möts i vår i just en kvalserie.

I väntan på så blir det till att hålla humöret uppe och hoppas på lite oväntad förstärkning. I nuläget är allt bonus.  Tränare Johansson konstaterade på upptaktsträffen, med skön självdistans, att lagets målvakter kommer att få fullt upp.

Och att kvalserien är det dom tänker på. Redan innan en enda match är spelad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Riksserien

Mer i ämnet