Aregawi sprang hem VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi motsvarade de skyhöga förväntningarna och tog VM-guld på 1 500 meter, Sveriges första på sex år och det åttonde svenska sammanlagt.

Aregawi satte ordentlig fart med 300 meter kvar. Hon fick en lucka i sista kurvan, men amerikanskan Jennifer Simpson närmade sig på upploppet. Aregawi höll dock undan och vann på 4.02,67.  Svenskan, som var obesegrad på distansen i år, såg mycket lättad ut efter målgången.

– Det känns jättebra. Jag är jätteglad. Det är perfekt, säger hon till SVT Sport.

Friidrotts-VM 2013

Den första halvan av loppet avgjordes i ett lågt tempo. Aregawi såg instängd ut, men fältet sprack upp efter hand. Segermarginalen blev bara 36/100, men Aregawi såg ändå ut att ha loppet under fullständig kontroll.

Aregawi sprang sin första tävling som 16-åring i byn Adigrat i norra Etiopien, där hon växte upp. 2009 flyttade hon till Sverige efter att ha gift sig med Henok Weldegebriel, som är hennes tränare också. Hon blev svensk medborgare förra året men valde att tävla för Etiopien i OS, där hon hamnade utanför prispallen efter ett fall i finalen. Den blågula debuten skedde istället i inomhus-EM i Göteborg, där hon fick stående ovationer efter att ha krossat motståndet.

Inledningen på VM i Moskva blev inte den bästa för Aregawi. Hammarbylöparen kräktes före försöksloppet men tog sig vidare. I semifinalen fick hon en konkurrents spikskor på benet, men lugnt och säkert tog hon sig vidare till finalen. I denna höll hon alltså för favorittrycket och uppfyllde sin dröm – VM-guld.

Detta var inte bara Sveriges första guld sedan Carolina Klüft vann sjukampen i VM i Osaka 2007, utan även den första medaljen sedan dess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM 2013

Mer i ämnet