Svan vill ta bort masstarten på femmilen

Gunde Svan vill ha tillbaka femmilen med intervallstart på de stora mästerskapen. Han ska nu driva frågan inom Internationella skidförbundet, säger han till SVT Sport.

I Holmenkollen vann Anders Södergren den klassiska femmilen och i VM Val di Fiemme 2003 tog han silver på femmilen. Båda kördes med den traditionella intervallstarten.

Men åkare av Södergrens klass som är starka på egen hand men inte pilsnabba i en spurt har haft det tungt de senaste mästerskapen.
På VM i Oberstdorf och nu i OS kom Södergren utanför pallen trots fin åkform. Då handlade det om masstart.

Kritiken mot förändringen av den klassiska femmilen har varit stor. Arga och besvikna tv-tittare har hört av sig till SVT både under VM och OS. Förändringen kom till stånd för att locka just TV-pbliken. Att göra tävlingarna mer lättförståeliga och tv-mässiga med kampsituationer in i det sista.

Kritiken mot den gemensamma starten har varit massiv från svenskt, norskt och estniskt håll. Flera gamla femmilsmästare har i media varit kritiska och nu vill en av de största genom tiderna - Gunde Svan - göra något åt saken.

Den gamle skidkungen sitter med i Internationella Skidförbundets längdkommitté. Han har blivit brev- och mejlbombad av människor som vill att femmilen i VM och OS ska köras med individuell start.

Nu har Svan bestämt sig för att driva frågan för att få igenom en förändring, berättar han för SVT Sport.

Rikard Lann

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.