Fredrik Bergström, till vänster och Anton Dahlberg. Foto: Bildbyrån

Svenska medaljhoppen: ”Det är som ett giftermål”

Publicerad

De har gått från att tävla mot varandra till att bli ett av Sveriges främsta medaljhopp i OS.
Efter åtta år tillsammans i 470-båten är Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en sammansvetsad duo.
– Det är som ett giftermål, säger Anton Dahlberg.

Åtta års nära samarbete ger ordentlig utdelning. Senast ett VM-guld i 470-klassen i segling i mars månad följt av EM-bronset i portugisiska Vilamoura i maj.

– Vi har haft en jättebra vår och bra uppladdning inför OS, säger Fredrik Bergström.

– Vi brukar säga själva att vi tycker att vi är ett team i världsklass.

Brukade vara konkurrenter

I dag är de ett självklart team – men en gång i tiden var de konkurrenter som ständigt tävlade mot varandra. Till slut bestämde de bägge seglarna sig för att satsa tillsammans i stället, berättar Fredrik Bergström.

Tvåmanssegling är en lagidrott som kräver erfarenhet– något som förutsätter gemensamt arbete under lång tid, understryker Anton Dahlberg.

– Det är som ett giftermål. Det är tufft, man måste respektera varandra, och du måste ha en ödmjukhet och på något sätt skapa en gemensam vision, säger han och fortsätter:

– I vårt fall hade vi båda haft partnerskap med andra. Som du sa, vi var konkurrenter, så vi förstod ganska tidigt hur viktigt det är med tvåsamhet, men hur svår och skör den är. Från ett tidigt stadium så vårdade vi den.

”Svenskarna är att räkna med”

Utöver VM-guldet har duon tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio hamnade de på en sjätteplats, och nu väntar hård konkurrens i vattnet utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo.

– Alla konkurrenter skulle säga att svenskarna är att räkna med. Det är en väldigt stabil båt och väldigt hög lägstanivå. De kommer vara med och göra upp om medaljerna. Kommer de säga att det är vi som vinner? Det vet jag inte, säger Anton Dahlberg.

Fredriks roll på båten är gast. Antons roll på båten är rorsman.

Anton har tre OS bakom sig. Fredrik har medverkat på ett OS tidigare.

Duons senaste meriter är ett VM-guld i 470-klassen i segling i mars månad 2021 följt av EM-bronset i 470-seglingen i portugisiska Vilamoura två månader senare.

I Rio kom duon på plats 6 i 470.

Tvåmansjollen 470 gjorde OS-debut för herrar 1976 i Montreal och för damer 1988 i Seoul.

Källor: SOK och Svenska Seglarförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer