Svenske landslagsläkaren: ”Vi har inget att dölja från 90-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske landslagsläkaren från 1990-talet, Kalle Eriksson, välkomnar förbundets agerande, att släppa blodvärdena från alla åkare.

-Det är bra för vi har inget att dölja nu och vi hade inget att dölja då på 90-talet när jag var aktiv. Jag ser det som en liten och ganska naturlig sak nu när debatten dykt upp.

Norge tvekar ju att publicera sina värden, vilket Eriksson inte kan förstå alls. Han vill att FIS nu ska ta tag i denna problematik på ett större plan.

Höga blodvärden inom längdskidor

-Jag tror man blir tvungna till det om man vill behålla trovärdigheten och rensa upp i sporten. Cykelsporten har ju gjort en del ansträngningar.

-De bör kanske offentligöra tidigare värden för att om inteannat skrämma en och annan potientiell dopare, som kan komma på att; om tio år kanske det inte är såroligt om man hamnar i fel dager. What goes around comes around...

-Det är inte fel att rota i det här för det finns jumånga åkare som borde placerat sig högre men inte fick chansen för att det varmånga som fuskade. Förstår inte varför man ska ta fuskarnas parti.

Kalle Eriksson anser till exempel att Henrik Forsberg och en del andra svenskar blev ”bestulna” på VM-medaljer pga fuskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet