Sveriges bästa idrottsstad 2022 – Örnsköldsvik tar sig in på topp 25

Victor Hedman och Niklas Edin, två världsstjärnor från Örnsköldsvik som gör att staden når sin bästa placering i rankingen av Sveriges bästa idrottsstad.

Däremot rasar Jönköping på listan, staden som vann priset 2017 och blev tvåa 2020 är bara på plats 22 i år.

Utöver Hedmans Stanley Cup-guld 2021 och Edins OS- och VM-guld så vann Martin Haarahiltunen VM-guld i isracing, Maja Viström blev matchen lirare i VM-finalen i innebandy och Frida Westman har etablerat sig i världseliten i backhoppning.

Prestationer som bidrog till att flera jurymedlemmar, exempelvis Chris Härenstam, hade Örnsköldsvik på sin topp 10-lista. 18 jurypoäng innebar plats 18 totalt, stadens bästa placering i denna ranking första gången sedan debutåret 2011 som man placerar sig på listan över de 25 bästa städerna.

Sveriges bästa idrottsstad

Kristianstad med sina handbollsherrar och fotbollsdamer i spetsen fick 14 jurypoäng och plats 19, staden har en ovanlig jämnhet på denna lista.

Åtta av de tio senaste åren har man hamnat mellan plats 16-24.

Jönköpings sämsta på länge

En stad som brukar vara med i toppen av denna lista men inte är det i år är Jönköping. Vinnare 2017, tvåa 2020 men i år bara på plats 22 med endast sju poäng från juryn.

HV71:s år i allsvenskan och degraderingar på både Wetterbygden basket och JIK innebandy bidrog till raset, även om bredden alltjämt imponerar.

Lidköping med Villas framgångar, Eskilstuna med Smedernas finalcomeback och Borås med Elfsborgs fina fjolår är andra städer som når platserna 18-25, se listan nedan.

Vinnaren koras söndag 3 juli.

Sverige bästa idrottsstad plats 18-25

18. (ny) Örnsköldsvik, 18 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 18 – 2022

Har ett starkt idrottsmässigt år bakom sig där Örnsköldsvikssönerna Victor Hedman (Stanley Cup-mästare i ishockey) och Niklas Edin (curling) tillhör de främsta i världen. Dessutom en världsmästare i isracing i Martin Haarahiltunen.

19. (22) Kristianstad, 14 p

Bästa SBI-placering: 16 – 2016

Kristianstad med sina handbollsherrar och damallsvenska lag och ett ishockeylag som etablerat sig i hockeyallsvenskan kliver upp tre placeringar på listan. En stad med bra nivå i många sporter.

20. (17) Lidköping, 10 p

Bästa SBI-placering: 17 – 2021

Sveriges ledande bandystad för tillfället, där Villa är stadens lag. Tog SM-guld på damsidan medan det blev silver för herrarna efter förlust mot Edsbyn i finalen. Härifrån kommer också NHL-proffset i ishockey, Rasmus Dahlin.

21. (19) Nacka, 8 p

Bästa SBI-placering: 19 – 2021

Skurus damer tog SM-silver. KSSS vann seglingens allsvenska och OK Ravinen ses som landets näst bästa orieneringsklubb. Ravinens Gustav Bergman tog också individuellt VM-silver och ingick i stafettlaget som vann guld.

22. (12) Jönköping, 7 p

Bästa SBI-placering: 1 – 2017

Har tappat tio placeringar på listan, men har ändå stark idrott i staden. HV71 är tillbaka i SHL efter ett år i allsvenskan. Hallbys damer är tillbaka i högsta handbollsligan, SHE, och i simning är Jönköping sim trea i Sverige.

22. (21) Borås, 7 p

Bästa SBI-placering: 15 -2012

Stadens ledande klubb, Elfsborg var länge med i guldstriden i allsvenskan, men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats. Stadens ”andralag” Norrby nosade också länge på det allsvenska kvalet. Skidskytten Jesper Nelin är bofast i världscupen.

22. (ny) Eskilstuna, 7 p

Bästa SBI-placering: 16 – 2017

Smederna gick till final igen, men fick nöja sig med silver. I damallsvenskan tog Eskilstuna United en fjärdeplats i damallsvenskan. Maja Åskag kan vara Sveriges nästa friidrottsstjärna. Sebastian Larsson avslutade sin blågula fotbollskarriär.

25. (23) Leksand, 6 p

Bästa SBI-placering: 10 – 2014, 2016

16 000 invånare men år efter år utmärkande i sportens värld. Både herrar och damer blev åtta i grundserien och nådde hockeyslutspelet. Filip Forsberg bäste svenske poängplockare i NHL. Leksand Lumberjacks vann SM-guld i baseboll.