Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sveriges största jämställdhetspris till SVT Sport

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport belönas med ännu ett pris för sin jämställda sportbevakning. Redaktionen fick idag ta emot det Svenska Jämställdhetspriset 2020. Prisets målsättning är att bidra till ett mer jämställt och hållbart samhälle.

– Ett stort erkännande av vårt arbete och jag är enormt stolt över SVT Sport-redaktionen som för alltid förändrat sportjournalistiken till det bättre, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Priset delas ut till den aktör i Sverige som genom sin verksamhet har bidragit till ett mer jämställt samhälle. Det delades ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag under Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens, som i år äger rum 5-6 februari i Jönköping.

– I början var det få som trodde att en jämställd sportbevakning var en realistisk målsättning. Idag vet vi att det går och att det är en enorm framgångsfaktor. En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, en kraftigt ökad digital publik och stora konkurrensfördelar, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

SVT Sport

Har förändrat bilden av sportbevakningen

I motiveringen lyfts bland annat fram att SVT Sport har förändrat bilden av sportbevakningen för miljontals tittare och idrottare: ”Årets vinnare är världsledande inom jämställd sportbevakning. SVT Sport har på några år ändrat innehållet från att 25 procent av de idrottare som lyfts är kvinnor till dagens 50 procent. Med tydliga mål, metodiskt arbete och kontinuerliga uppföljningar visar SVT Sport hur en verksamhet kan ställa om till jämställdhet på kort tid.” Det svenska jämställdhetspriset målsättning är att bidra till ett mer jämställt och hållbart samhälle.”

Bakgrund SVT Sports jämställdhetsarbete

2015 bestämde vi på SVT Sport att vi skulle arbeta för en jämställd sportbevakning.

Vi började trevande men blev successivt allt mer avancerade och hela tiden har mätning och uppföljning av vårt utbud varit viktiga nycklar.

För varje år har också innehållet blivit mer jämställt och 2018 var den sammantagna siffran för Sportnytt, Sportspegeln, svtsport.se och sportens sociala medier 50–50 kvinnor och män.

Arbetet med en jämställd sportbevakning har också gett stora publika framgångar. Vår sajt, svtsport.se, har ökat andelen unika besökare med över hundra procent under dessa år och Sportnytt och Sportspegeln är ledande nyhetsprogram som behåller sin publik trots att flera tv-program minskar.

SVT Sport har idag långt fler egna nyheter, är nästan dagligen citerad i annan media och sänder också mer livesänd sport tack vare arbetet med en jämställda sportbevakningen. SVT Sport har också agerat tydligt mot förbund och nyhetsbyråer och ställt krav för att få även dom att agera för jämställdhet inom idrott och idrottsbevakning, bland annat har SVT Sport bidragit till att den anrika ungdomsturneringen i ishockey, TV-pucken, numera är en turnering för både tjejer och killar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet