Yvette Hermundstad, Mats Nyström, Marie Lehmann, André Pops och Jane Björck. Foto: Carl Johan Söder/SVT

SVT-profilerna om Sportspegeln

Uppdaterad
Publicerad

Vi bad några av våra profiler om sina personliga erfarenheter av Sportspegeln inför söndagens förändring.

”Jag sprang vilse i SVT-husets katakomber”

Jonas Karlsson, projektledare Vinterstudion

Speciellt Sportspegelminne? 

– Friidrotts-VM 99. Jag var reporter hemma och skulle för allra första gången ”live-speaka” ett inslag i direktsändning. Det vill säga prata direkt i sändning till ett redigerat sammandrag av tävlingsdagen. Vi satt och klippte i en obskyr avkrok av TV-huset och eftersom det var sena tävlingar drog redigeringen ut på tiden. Till slut var jag tvungen att springa ner till studion trots att jag inte sett de sista bildklippen. Det spelade mindre roll, för jag sprang vilse i SVT-husets katakomber och hittade inte till studion. När jag väl kom ner, långt senare, hade inslaget redan sänts. Stumt.

Berätta om din första Spegelsändning?

– Jag har varit både programledare och redaktör för Sportspegeln. Minns att min sista sändning som redaktör, det måste vara tio år sedan, innehöll ett inslag som fälldes i granskningsnämnden så det bara sjöng om det. Jag var relativt oskyldig, men hade det tvivelaktiga nöjet att vara programledare för Sportnytt några månader senare när fällningen skulle redovisas i ett evighetslångt telegram.

Spegeln har i ett föränderligt medieklimat 750 000 tittare i snitt. Vad är det som gör den så stark?

– Jag måste erkänna att jag är förvånad att tittandet är så stabilt över tid. Men vanans makt är stark och programmet är ett gediget varumärke som står för kvalitet. Är man sportintresserad missar man inte gärna Sportspegeln, trots att man kanske vet de flesta resultaten redan.

Hur skulle innehållet se ut i din dröm-Sportspegel?

Jag är inte så mycket för fantasier och drömmar. Men fick jag bestämma skulle jag vilja se ett program som ägnade mer tid åt granskning och analys, och mindre tid åt redovisning. Det vore både realistiskt och önskvärt. Jag skulle också gärna se att fler av redaktionens profiler syntes oftare.

”Vinjetten på den tiden minns jag allra bäst”

Bernt Lagergren, reportagemakare

Speciellt Sportspegelminne?

– När jag var 7-8 år, i början på 60-talet, började jag intressera mig för idrott. Sportspegeln fanns ju redan då. Och vinjetten på den tiden minns jag allra bäst. Tecknad var den. Inte så vanligt med tecknad film på den tiden. Bland annat så bytte travkusken plats med hästen. Och efter vinjetten kom alltså idrottsbilder. Det var häftigt. Sedan är alla minnen speciella när de reportage jag gjort genom åren vistats i ”Spegeln”.

Berätta om din första Spegelsändning?

– Som tittare var det som sagt längesen. Och det var också väldigt längesen jag var med om min första sändning som anställd. Jag har glömt. Det var 27 år sen...

Spegeln har i ett föränderligt medieklimat 750 000 tittare i snitt. Vad är det som gör den så stark?

– Kosmetiskt har ju Sportspegeln förändrats med jämna mellanrum. Så också sändningstider och längd på programmet. Men grunden har alltid funnits där. Reportagen har ju varit en viktig del. Den typen av historier som nästan ingen annan berättar. Tror tittarna uppskattar det.

Hur skulle innehållet se ut i din dröm-Sportspegel?

– Jag hoppas att vi är på väg åt rätt håll. Med nya ”Spegeln”. Där vi kommer satsa ännu mer på reportagen. Resultatredovisande inslag finns det ju så många andra forum för. Och de flesta vet redan hur det har gått när vi sänder. Bättre uppföljningar vore önskvärt.

”Det var ett slags erkännande för mig”

André Pops, programledare

Speciellt Sportspegelminne?

– När Sportspegeln firade femtio år och jag fick äran att vara programledare tillsammans med Plex som ju var programledare för tidernas allra första ”spegel”. Kvällen till ära var ju dessutom dom flesta från ”det gamla” gänget samlade och det var ett minne för livet att få jobba tillsammans med alla dessa tv-sportlegendarer.”

Berätta om din första Spegelsändning?

– Minns inget speciellt från min första spegelsändning så den bör väl ha gått bra :) Vad jag däremot kommer ihåg är att det kändes som en stor händelse när det bestämdes att jag skulle få chansen att leda Sportspegeln. Det var ju ett steg vidare från Sportnytt och morgonsändningar så det var ett slags erkännande för mig.”

Spegeln har i ett föränderligt medieklimat 750 000 tittare i snitt. Vad är det som gör den så stark?

– Traditionen är stark och betyder mycket. Sportspegeln har dessutom styrkan att ge tittarna både det dom förväntar sig och det dom inte visste att dom ville se.

”Olsson och en guldmedalj som gäster”

Yvette Hermundstad, programledare

Speciellt Sportspegelminne?

– Ja, den 3 mars 2013 kommer jag aldrig att glömma. Det var ju den soliga söndagen i Val di Fiemme då Johan Olsson – på bragdvis – blev världsmästare på femmilen. Ett fantastiskt lopp då Olsson ritade om skidkartan, Sverige fick sin första världsmästare på 50-kilometer sedan 1993 och redaktör Thomas Tynander rev planerat Sportspegel-köris och gjorde i stället en Olsson-spegel.Stor del av Spegeln sändes direkt ifrån den öde stadion i Val di Fiemme där jag hade Olsson och en färsk guldmedalj som gäster. Fint, och stort!

Berätta om din första Spegelsändning?

– Kommer inte ihåg i detalj, det var ett tag sedan, haha. Minns upplevelsen av storhet dock. Tänk att få vara med och jobba med klassiska Sportspegeln, det var ju sådant som Plex, Arne Hegerfors, Bosse Hansson, Ann-Britt Ryd Pettersson med många fler gjort. Och som jag vuxit upp med.

Spegeln har i ett föränderligt medieklimat 750 000 tittare i snitt. Vad är det som gör den så stark?

– Tänker att Spegeln har bredden och alltid ändå håller en stark topp. Menar att de långa, nära, oväntade reportagen nästan alltid har lika stor plats som de självklara nyheterna för dagen.

Hur skulle innehållet se ut i din dröm-Sportspegel se ut?

– Finns olika scenarios, men utan att på något vis bidra med breddnyheter var just Sportspegeln den 3 mars med Johan Olsson från Val di Fiemme riktigt härlig. En stor nyhet som slog ut det mesta, en historisk dag där det var fantastiskt kul att få vara med och bidra till en sändning som lockade så många. Över miljonen tittare ville uppleva guldloppet och guld-Johan om och om igen.

”Bra program med härlig bredd”

Maria Wallberg, programledare

Speciellt Sportspegelminne?

– Sportspegeln innebär många härliga minnen både yrkesmässigt och privat. Det är ju ett program som funnits under hela min uppväxt. Kan faktiskt inte peka ut ett speciellt minne men Sportspegeln för mig är definitivt förknippat med starka och minnesvärda reportage.

Berätta om din första Spegelsändning?

– Det var definitivt lite extra pirrigt men framför allt väldigt roligt, men jag kommer tyvärr inte ihåg innehållet .

Spegeln har i ett föränderligt medieklimat starka 700 000 tittare i snitt. Förklaring?

– Det är ett bra program med en härlig bredd. Tittaren får de senaste nyheterna men framförallt fördjupningar och reportage som sticker ut.  I ett samhälle där nyheter

konsumeras allt snabbare tror jag att tittarna än mer uppskattar berättelser som får ta plats, med en personlig och intressant vinkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.