Tjeckien chockade Tre Kronor med sent mål

Tjeckien avgjorde kvartsfinalen mot Tre Kronor med 29 sekunder kvar av matchen. Milan Michalek tog vara på ett svenskt misstag i egen zon och stänkte dit 4-3 – ridå Tre Kronor.

Målvakten Viktor Fasth var dämpad efter förlusten.

-Det känns jävligt surt. Vi bjuder på alldeles för många spelvändningar. Vi kommer tillbaka och visar moral och får de hänga ett skitmål. Det känns bitter, säger Viktor Fasth till SVT Sport.

Ishockey-VM 2012

Tjeckien fick matchen dit de ville. De backade hem och satsade på kontringar – klassisk tjeckhockey. Men Tre Kronor började bra och tog ledningen i första perioden.

Sveriges 1-0-mål var snyggt. Johan Franzen jobbade fram pucken till Henrik Zetterberg, som läckert lade fram den till Loui Eriksson som satte den mellan benen på Tjeckiske målvakten Jakub Stepanek.

”En av de tyngsta förlusterna”

Daniel Alfredsson hade ett jätteläge att göra 2-0 före tjeckiens kvittering och var grymt besviken efter matchen.

-För mig är det en av de tyngsta förlusterna jag varit med om, säger Alfredsson

Petr Nedved styrde in kvitteringen och 2-1 föregicks av svenskt slarv i egen zon. Ett dåligt pass av Jonathan Ericsson som Nicklas Bäckström tappade. Något Tjeckien och Jiri Novotny tog vara på och styrde in ledningspucken, via Jonathan Ericssons skridsko, bakom en chanslös Viktor Fasth.

Mot slutet av andra perioden vaknade Tre Kronor till liv och hade flera byten i rad före reduceringen med bra tryck i den tjeckiska zonen. Henrik Zetterberg tog Tre Kronor tillbaka in i matchen genom att reducera till 2-3, 45 sekunder från andra periodvilan.

Jonathan Ericsson kvitterade, 3-3, direkt i tredje perioden med ett dragskott. Backens första mål i Tre Kronor-dressen.

Zätas reducering och Ericssons kvittering fick fart på både publik och Tre Kronor.

-Vi försökte kämpa på och fick 3-3 tidigt i tredje perioden och hade en puck i stolpen. Men vi kommer inte upp i den standard som krävs för att nå semifinal. Tjeckerna var bättre, konstaterar Henrik Zetterberg.

Landeskog skott i stolpen

Sverige gick för ett avgörande mål i tredje perioden. Gabriel Landeskog kom närmast med sitt stolpskott.

-Jag är mest besviken och förbannad. Jag har en i stolpen som jag borde ha satt, säger Landeskog.

Men tyvärr var det ånyo ett svenskt misstag som fällde Tre Kronor och skickade Tjeckien vidare i turneringen. Denna gång var det Niklas Kronwall som inte var uppmärksam med att den tjeckiske spelaren kom bakifrån och stal pucken.

Sverige tog time out och plockade ut målvakten, men fick aldrig till någon het chans till kvittering.