Santossupportrar samlades utanför hemmaarenan under natten mot fredagen. Foto: Fabricio Costa/AP/TT / Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Tre dagars landssorg efter Pelés död – så hedras han i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens regering har utlyst tre dagars landssorg för att hedra Pelé, av många ansedd som den störste fotbollsspelaren genom alla tider. På måndag ska han hedras på Santos hemmaarena, klubben han representerade i nästan hela sin framgångsrika karriär.

Pelé opererade bort en tumör i tjocktarmen förra året. Den 29 november i år lades han in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo för att hans medicinering behövde justeras. Efter att hans hälsoläge försämrats den senaste månaden berättade Pelés familj på torsdagen att fotbollslegendaren gått bort.

Brasiliens regering meddelade efter beskedet om Pelés bortgång att man utlyst en tre dagar lång landssorg. Beskedet kom i ett uttalande från den avgående presidenten Jair Bolsonaro.

Hedras på hemmaarenan

Pelés hemstad Santos söder om São Paulo har utlyst en sorgeperiod på sju dagar efter legendarens bortgång. Santos FC, klubben han representerade i Brasilien i 18 år, kommer att hedra Pelé med en minnesceremoni på måndag och tisdag. Kistan kommer att placeras i mittcirkeln på hemmaarenan Vila Belmiro och allmänheten ges möjlighet att ta ett sista farväl av fotbollsikonen.

Santos FC:s hemmaarena där det står ställt uppställda inne på fotbollsplanen. Här kommer allmänheten att kunna ta ett sista farväl av ikonen. Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Kistan kommer därefter att föras genom Santos gator och passera förbi Pelés 100-åriga mammas hem. Enligt medier i Brasilien är modern, Celeste, mycket sjuk och kan inte lämna sitt hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Pelés liv och karriär i klippet • I bilden syns han i samband med en intervju 2019 samt efter VM-guldet 1970 i Mexiko Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.