Foto: TT Nyhetsbyrån

Tyresö lämnar – Linköping stora förloraren

Uppdaterad
Publicerad

Tyresö väljer att lämna damallsvenskan med omedelbar verkan. Nu stryks lagets alla matcher från den gånga säsongen – och moståndarlagen blir av med de poäng de plockat mot Tyresö. Den stora förloraren är Linköping. – Det blir ingen rättvisa alls i det här, säger tränaren Martin Sjögren till SVT Sport.

Att krislaget Tyresö väljer att lämna damallsvenskan drabbar inte bara den egna föreningen – flera andra klubbar i allsvenskan påverkas när Stockholmslagets matcher i serien ogiltigförklaras.

”Ingen rättvisa alls i det här”

– Hela problemet är att de är med från första början – nu blir det ingen rättvisa alls i det här. Vissa lag har mött dem och vunnit, och vissa lag har förlorat, säger Linköpings tränare Martin Sjögren till SVT Sport.

Damallsvenskan 2014

Inför gårdagens match mot Tyresö låg Linköping femma i tabellen. Men efter 3-0 och tre poäng klättrade laget till andraplats på 15 poäng, bara tre pinnar upp till serieledaren Rosengård.

Men nu förlorar Linköping poängen – och rasar tillbaka till femteplatsen.

– Det är klart att vi gärna haft poängen kvar. Det blir en jätteproblematik i att de drar sig ur nu, säger Sjögren som menar att Svenska Fotbollförbundet borde ha agerat innan säsongen.

– De måste kunna säga åt vissa lag att de inte sköter sig.

Även Vittjös tränare Thomas Mårtensson är inne på att något borde ha gjorts tidigare. Att Tyresö försvinner från den högsta serien är något han har väntat länge på.

”Måste finnas moral”

– Jag har ju sagt det här sedan i januari, att de skulle ut från allsvenskan. Så jag är oerhört tacksam att äntligen rättvisan skipas, säger han till Aftonbladet.

– De borde ha dragit sig ur tidigare och förbundet borde ha tagit tag i detta och inte låtit det gå så himla lång tid. Jag förstår att de har regler som de måste följa, men det måste finnas moral också i landet och nu har de ju i alla fall fattat det själva, fortsätter Mårtensson.

Även bottenstriden i damallsvenskan påverkas. Serien spelas nu klart med elva lag och bara ett lag skickas ner till elitettan.

– Det räcker med att det är två lag från allsvenskan som försvinner, det kommer leda till att serien blir sämre nästa år, säger Sjögren.

Så blir den nya tabellen

FC Rosengård, 18 p

KIF Örebro DFF, 15 p

Umeå IK FF, 14 p

Piteå IF, 14 p

Linköpings FC, 12 p

Kristianstads DFF, 10 p

Kopparbergs/Göteborg FC, 9 p

Eskilstuna United DFF, 9 p

AIK FF, 6 p

Vittsjö GIK, 6 p

Jitex Mölndal BK, 0 p

Här är matcherna som stryks

Kristianstad–Tyresö 2–0

Tyresö–Eskilstuna 0–2

Jitex BK–Tyresö 0–3

Tyresö–Kif Örebro 3–0

Göteborg–Tyresö 1–1

Tyresö–Rosengård 2–1

Linköping–Tyresö 3–0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet