Foto: TT Nyhetsbyrån

Uppgifter: Northug kan missa VM

Uppdaterad
Publicerad

Norske skidstjärnan Petter Northug riskerar att missa skid-VM i Falun i februari. Han blir troligen tvungen att börja avtjäna sitt straff för rattfylleri inom kort, skriver norska tidningen Klassekampen.

Efter rattfyllekraschen i maj dömdes Northug till 50 dagars fängelse, som han sannolikt kommer att kunna avtjäna med fotboja. I normalfallet ska straffet börja avtjänas två månader efter det att kriminalvården fått domen, vilket skedde i november.

Det betyder att avtjänandet är nära förestående, om inte Petter Northug blir föremål för särbehandling, enligt tidningen.

Källor inom kriminalvården har till tidningen uttryckt oro för vilket intryck det ger om en idrottskändis särbehandlas.

– Vi behandlar alla fall med samma utgångspunkt. Här är det inte tal om att någon ska få särbehandling, säger frivårdschef Tore Råen till Klassekampen.

Northug har tidigare sagt att han kommer att börja avtjäna straffet till hösten eller vintern. Men enligt Klassekampen har Kriminalvården inte mottagit någon ansökan om att skjuta upp straffet – därför kan det alltså börja avtjänas redan innan VM.

– Vi har inte hört något från kriminalvården. Men de kan ju ha tagit direktkontakt med Northug, säger stjärnans advokat Rasmus Brodtkorb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petter Northugs fylleskandal

Mer i ämnet