Foto: TT Nyhetsbyrån

Uruguay överklagar avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Uruguay väljer, inte helt oväntat, att överklaga Luis Suarez nio matcher långa avstängning.

– Straffet är alldeles för hårt, säger Wilmar Valdez, ordförande i Uruguays fotbollsförbund.

Strax före 16.00 svensk tid meddelade Uefa att Suarez stängs av i nio matcher. Strax efter 18.00 meddelade Uruguay att man överklagar domen. Om de får nej även i Fifas skiljenämnd så kan de vända sig till skiljedomstolen Cas. Där kan man få Suarez avstängning fryst under utredningens gång.

Fotbolls-VM: Uruguay

– Sportdomstolen har en filial i Brasilien under VM-slutspelet för att ta hand om ärenden som uppstår. Den instansen kommer kunna ta emot en överklagan från Luis Suarez. De kan då ta ett beslut mycket snabbt, sannolikt inom 24 timmar. Så har det fungerat om man tittar på tidigare händelser vid stora sportevenemang som till exempel de olympiska spelen, säger Jens Evald, professor i juridik som specialiserat sig på idrott, till danska Ekstrabladet.

Den uruguyanska ilskan mot domen är stor. Reaktionerna i Uruguay har varit häftiga och mycket kritiska. Enligt den brittiska tidningen Daily Mirror har dessutom uruguayanska fans samlats vid det hotell i Rio de Janeiro där Fifas representanter bor för att vädra sitt missnöje.

– Det känns som Uruguay blivit utkastat ur VM, säger Wilmar Valdez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Uruguay

Mer i ämnet