Foto: Bildbyrån

Få koll på sporten: Så funkar roller derby

Uppdaterad
Publicerad

Roller derby är den största tävlingsidrotten inom skridskoförbundet och en av Sveriges snabbast växande sporter. Här får du lära dig grunderna inom roller derby.

Utrustning: Rullskridskor, hjälm, tand-, knä-, armbågs- och handledsskydd.

Reglerna i korthet: Två lag tävlar samtidigt på en oval bana. I varje lag finns fem spelare på banan samtidigt. Fyra försvarare (blockers) och en poängplockare (jammer).

Spelet går ut på att personen med stjärnan på hjälmen ska varva motståndarna. Laget får ett poäng för varje motståndare som varvas.

För resterande spelare (som kallas för blockers) gäller det att stoppa motståndarlagets jammer (den med stjärna på hjälmen) samtidigt som de försöker hjälpa sin egen jammer.

Tacklingar är tillåtna för att stoppa motståndarlagets jammer.

En match spelas 2x30 minuter (med en kvarts paus mellan).

Spelet är uppbyggt i tvåminuters delar, som kallas för jam.

Vinnarna är: De lag som samlat ihop flest poäng efter sextio minuter.

Lag och ordning: Flertalet domare räknar poäng, håller reda på om tacklingarna håller sig inom regelverket. Bryter en spelare mot en regel blir spelaren utvisad i en minut. Efter sju utvisningar i samma match får spelaren inte delta längre. Båda jammers och blockers kan bli utvisade.

Överkurs: Det är först när jammern varvat motståndarna för andra gången som den börjar plocka poäng.

Under första varvningen tävlar jammersen om positionen som ”lead jammer”.

Lead jammern kan när den vill avbryta spelet inom ramen för jamet (tvåminutersdelen av spelet).

Det är en taktisk fördel eftersom lead jammern har möjlighet att avbryta spelet när hen har plockat poäng innan motståndarlaget hunnit göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.