Sexuella övergrepp är lika vanligt inom lagsporter och individuella idrotter.

Var tjugonde elitidrottare utsatt för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en avhandling från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har 5,5 procent av Sveriges elitidrottare utsatts för sexuella övergrepp av sina tränare.

– Då relationen mellan tränare och idrottsaktiv är mer fördjupad kan det medföra att det är mer vanligt med sexuella övergrepp inom elitidrotten, säger Susanne Johansson, doktorand vid GIH, i ett pressmedelande.

Resultatet som bygger på cirka 500 enkätsvar visar att mer än var tjugonde elitidrottare har varit utsatt för sexuella trakasserier eller utnyttjande av sina tränare. Samtliga tränare har varit män men de utsatta varierar i kön, ålder och idrottsnivå. De utsatta återfinns både bland lagsporter och individuella idrotter.

Susanna Johansson tycker att idrottsrörelsen måste ta sitt ansvar.

– Genom att utbilda idrottsledare, tränare och föräldrar så blir de uppmärksammade på frågan och kan i ett tidigt skede agera om allt inte står rätt till. Här gäller det även att ta fram riktlinjer och kontaktpersoner – både inom och utanför idrottsrörelsen – och bör i första hand göras på lokal nivå så att de aktiva får svar på frågor om vad de ska göra om detta händer i deras förening.

Förhållanden med samtycke också problematiska

Studien har också fokuserat på relationer mellan idrottsaktiva och tränare där det finns samtycke och kommit fram till att även dessa relationer kan vara problematiska. Förhållanden hålls ofta hemliga eftersom det inte alltid är socialt accepterat vilket kan öka idrottarens utsatthet, menar Susanne johansson.

– Här bildar etiska och professionella gränser, makt och samtycke en gråzon och här behövs ökad kunskap, uppmärksamhet och rutiner inom idrotten.

Sexuella övergrepp förekommer generellt i ”relativt stor omfattning” i alla idrotter och föreningar, enligt Bris. En anledning är att klubbarna inte vidtar sina föreskrivna förebyggande åtgärder.

– Det gäller att man kommunicerar ut om en nolltolerans, att man kräver registeruttag från belastningsregistret från tränare, att föreningar ställer krav. Det handlar om rutiner för hur man gör en orosanmälan till socialtjänsten. Det ska vara självklarheter, säger Jägerskog.

Generalsekreteraren hänvisar till en ny avhandling av Susanne Johansson, doktorand vid Gymnastik- och idrottshögskolan, där 5,5 procent av 25-åringar uppgav att de utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare som barn.

Men mörkertalet är stort.

– Många som blir utsatta för övergrepp bär det här inom sig utan att berätta för någon annan. Det är förenat med mycket skuldkänslor hos barnet och ofta väntar hen med att berätta om det först i vuxen ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.