Det är SOK som ihop med Världsnaturfonden får dela på tolv miljoner kronor, med syftet att bidra till ett mer hållbart samhälle. Kockar ska skickas ut till idrottarna på läger, kring mästerskap och i hemmamiljö, totalt 300 dagar, för att inspirera och utbilda till en mer vegetarisk livshållning i det som kallas ”Vego i världsklass”.
Dessutom ska ett antal ännu icke namngivna ambassadörer utses, som ska sprida det gröna ordet och visa vägen. Och enligt Bakkman är intresset redan stort bland idrottarna.
– De vill ju precis som samhället i stort bidra och ställa om till ett grönare tänk. Vissa är frälsta och har redan gjort det och där är det väl många som har gjort det på fel sätt och inte tagit konsekvenserna fullt ut, med dom näringsmässiga utmaningar det ändå innebär”, säger Bakkman.
Oro för proteinbrist
Hon nämner beståndsdelar som järn, B12, D-vitamin och Omega3 som problematiska områden i en omställning till en vegetarisk kost, men möter samtidigt helt andra orosmoment i kontakt med idrottarna.
– Funkar det verkligen för mig med mina krav och jag som tränar så hårt? Blir jag mätt? Och får jag i mig tillräckligt med protein? Och där vill vi visa att det funkar!
Projektet drar igång den här månaden, men Bakkman betonar att det inte handlar om att göra alla Sveriges olympier till vegetarianer. Snarare att de ska välja att byta ut ett antal måltider från kött till vegetariskt och lära sig hur de ska vara sammansatta för att skapa ett likvärdigt näringsmässigt innehåll.
”Inga korslagda sparrisar”
– Det handlar inte om några sallader eller korslagda sparrisar, utan det ska vara energirik mat med tillräckligt av det som man behöver för att prestera i världsklass.
Vad gäller liknande satsningar i omvärlden känner Bakkman att det svenska lägret går lite i bräschen.
– Sverige är långt framme när det gäller både medvetenheten kring vikten att göra den här gröna omställningen, kring vegetabiliska proteinkällor och, även om jag tycker vi behöver utveckla köket ytterligare, ett ganska brett vegetariskt utbud i Sverige. Jag tror vi kan inspirera andra nationer också med det här.
Se reportaget om elitidrottarna som satsar grönt, med Sveriges olympiska kommitté och OS-medaljören Lars Frölander.
Den vinnande maten
Vad betyder kosten för idrottsprestationen? I veckan tittar SVT Sport närmare på elitidrottarnas tallrik i satsningen Den vinnande maten. Det handlar om idrottare som har lyckats – med helt olika metoder, men också vad som händer om man äter för lite. Du gärna dela med dig av dina tips och tankar kring kost och träning på motionärsnivå på svtsport.se. Hela serien finns att se på SVT Play.