Astrid Norstedt i samband med ett träningshopp i Seefeld 2019. Foto: Bildbyrån

Astrid Norstedt: ”Inför VM har det börjat lossna”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog 19-åriga Astrid Norstedt en historiskt poäng i världscupen.

Säsongsstarten har varit tung – men inför VM har det börjat lossna.

– Jag har slitit en del i vinter. Jag har inte haft den säsongen jag önskat till stora delar, säger Astrid Norstedt till SVT Sport.

Under normala förutsättningar drar backhoppningssäsongen i gång i början på december. Men i år blev säsongen betydligt kortare, och i början var det tungt för svenska talangen, Astrid Norstedt.

Trots det har hon utifrån resultaten på de senare tävlingarna en positiv inställning inför världsmästerskapen i tyska Oberstdorf.

– Backhoppning är en sport där det går jättesnabbt , och det förändras jättesnabbt. Det kan gå riktigt dåligt. Men sen på ett hopp är man med igen, och på en bra nivå. Det känns spännande vad jag ska hitta på, säger hon.

Framtida tävlingar hänger på VM-prestation

Den rådande coronapandemin har tunnat ut säsongen för de kvinnliga backhopparna.

Bland annat var det tänkt att det skulle tävlas i Norge efter VM, något som dessvärre ställdes in. Å andra sidan tillkom en tävling i Ramsau, Österrike, i mitten av december.

För Norstedt har det blivit några tävlingar sedan säsongsstarten den 14 januari, bland annat JVM i Lahti.

Men hur ser det ut för den svenska talangen efter VM?

– Tävlingen i Ryssland i mars är den enda som är kvar då. Vi har inte bestämt oss om vi åker eller inte. Vi får se vad jag hittar på under VM, säger hon.

Det hänger på din VM-prestation om du kommer till Ryssland?

– Ja.

ARKIV: Möt Sveriges framtidslöfte inom backhoppning Astrid Norstedt (3 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.