Svenska backhoppningstalangen Astrid Norstedt kritisk mot Fis: ”Det är helt förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

De manliga backhopparna har 16 inplanerade tävlingstillfällen i världscupen den närmaste tiden – men de kvinnliga har bara en.

Nu rasar flera av hopparna mot Fis prioriteringar.

– Det här är något som jag är väldigt upprörd över. Jag tycker att det är helt förskräckligt, säger 19-åriga talangen Astrid Norstedt till SVT Sport.

Medan herrarna får chansen att tävla tvingas kvinnorna sitta hemma.

Nu reagerar flera åkare, däribland regerande OS- och VM-guldmedaljören Maren Lundby som riktar skarp kritik mot Fis, det internationella skidförbundet, och deras prioriteringar.

– Den 23 januari har vi tävlat en gång medan herrarna har tävlat 16 gånger. Jag är säker på att om någon hade velat arrangera något för oss så hade det varit möjligt, säger Lundby till norska TV2.

Nu till helgen avgörs en världscuptävling i Ramsau, Österrike, som egentligen inte stod på schemat. Detta är det enda erbjudandet de kvinnliga hopparna har fått efter de många inställda tävlingarna, till exempel i Lillehammer första helgen i december samt tre tävlingar i Japan i januari. Men efter helgens lopp dröjer det fyra veckor till nästa tävlingstillfälle.

Under måndagen meddelade Fis att världscuptävlingen i Peking ställs in. Herrarna får en ersättningstävling i Polen den 13-14 februari, men förbundet säger ingenting om damerna.

”Killarna prioriteras högre”

Astrid Norstedt, 19, är på plats i Österrike inför helgens tävling. I våras blev hon historisk som den första svenska kvinnliga backhopparen att ta världscuppoäng.

Hon säger till SVT Sport att hon, precis som Lundby, är ”väldigt upprörd”.

– Man blir ledsen att det ska vara så. Jag kan känna att vi borde ha samma rätt att utföra våra jobb som killarna, men så är det inte just nu.

Har ni fått någon förklaring från Fis?

– Nej, men det handlar väl om att de prioriterar killarnas tävlingar högre än tjejerna. Jag kan känna att de borde vilja arrangera något för tjejerna också. Ett alternativ skulle kunna vara att få in oss på någon av herrarnas tävlingar, säger Norstedt och fortsätter:

– Jag tror att det har varit för få påtryckningar. Skulle de vilja ersätta våra tävlingar så skulle det vara möjligt, men någon på Fis måste ju jobba för det.

Kan bli en tunn säsong

Om inga förändringar sker i schemat framöver så är det en tunn säsong som väntar för de kvinnliga backhopparna.

– Jag har räknat på det och i bästa fall får vi till totalt 16 tävlingar den här säsongen. Det brukar motsvara åtta tävlingshelger, eftersom det normalt sett är två tävlingar på en helg. En säsong ska vara från november till mars och det blir alltså åtta världscuphelger på fem månader. Det är väldigt lite, säger Astrid Norstedt.

– Helgens tävling i Ramsau skulle egentligen inte varit utan den tillkom när de såg hur tom vår kalender var. Från början var det en världscuptävling i nordisk kombination för herrar. Jag tycker att det är tragiskt att vi får komma in på event i nordisk kombination för herrar, men inte i herrarnas backhoppning.

Fis har svarat på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.