Stefan Kraft, Michael Hayböck, Philipp Aschenwald, och Daniel Huber firar efter att ha vunnit lagtävlingen i Wisla för drygt två veckor sedan. Nu har alla smittats av covid-19. Foto: TT

Österrikisk backhoppning utraderad av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19-smittan har närmast utraderat österrikisk backhoppning för tillfället. Åtta aktiva och två ledare har fått smittan. Men världscupen fortsätter som vanligt.

– Jag förstår inte riktigt varifrån smittan kommer. Det är liteobegripligt och konstigt, säger Norges österrikiske tränare Alexander Stöckl till norska Dagbladet.

I söndags tog de norska backhopparna en trippel vid världscuptävlingen i ryska Nizjnij Tagil. En baksmälla var att sporten återigen drabbades av coronafall. Flera österrikiska hoppare är kvar i Ryssland efter den senaste tävlingen.

Corona och idrott

En tränare har sparkats

Österrikisk backhoppning har drabbats extremt hårt med sammanlagt tio covid-19-fall under säsongsstarten. I samband med premiären i polska Wisla för två veckor sedan testade stjärnorna Gregor Schlierenzauer och Philipp Aschenwald och tränarna Robert Treitinger (har sparkats för brister i beteendet) och Andreas Widhölzl positivt. Senare blev också Stefan Kraft och Michael Hayböck smittade.

Till tävlingen i Ryssland skickade Österrike ett B-betonat lag och fyra av deras hoppare testade positivt för covid-19. Det handlar om Daniel Huber, Thomas Lackner, Manuel Fettner och Jan Hörl. Även Fis tävlingschef för backhoppning, italienaren Sandro Pertile testade positivt. De får inte vara med på flyget som går från Ryssland till Ljubljana i Slovenien där det till helgen är VM i skidflygning i Planica. Det är oklart när gruppen kan lämna Ryssland.

Smittad hoppare delade pall med två norrmän

Under lördagen delade för övrigt Huber, sjua i världscupställningen och den ende österrikaren bland de 20 bästa, pall med två norrmän. Under söndagen kom det positiva beskedet.

– Att folk blir smittade är något vi varit förberett på även om det är tråkigt och vi lider med österrikarna, säger den norske hoppchefen Clas Brede Bråthe till NRK och säger att han inte har hört om någon oro från sina aktiva.

Till skillnad från längdåkningen där Norge, Sverige och Finland hoppat av världscupen före nyår är det norska backhoppningsförbundet (och det internationella skidförbundet Fis) välvilligt till att fortsätta säsongen enligt plan.

– Jag tycker att man kan försvara upplägget så länge vi håller oss i vår bubbla, säger Norges österrikiske tränare Alexander Stöckl till norska Dagbladet.

Sportens mest klassiska tävling tysk-österrikiska backhopparveckan avgörs 28 december till 6 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet