Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Maren Lundby berättar att hon avslutar karriären Foto: Stian Lysberg Solum

Backhopparen Maren Lundby avslutar karriären: ”Motivationen är inte där”

Uppdaterad
Publicerad

Norska backhopparen Maren Lundby, 29, lägger av.

På en presskonferens berättade hon om det tårfyllda beslutet.

– Jag har gång på gång känt att motivationen kanske inte är riktigt där den krävs, säger hon enligt NRK.

Maren Lundby har inte tävlat något i världscupen under säsongen och det har funnits frågetecken kring när hon kan tänkas komma tillbaka.

Nu har svaret kommit. Det blir ingen comeback, utan den 29-åriga norskan avslutar karriären.

– Jag vet hur det är att ha en gnista, att verkligen ha den inre drivkraften att lägga ner jobbet och göra vad som krävs för att vara i toppen. Jag har märkt att den inte alls finns där längre, säger Lundby till NRK.

Brast ut i tårar

På en presskonferens berättade hon om beslutet och det var när hon ville tacka alla som har betytt mycket för henne som tårarna kom.

– Det har varit helt unikt vad ni har bidragit med, vad vi har åstadkommit tillsammans, säger hon och riktar hälsningen mot sportchefen Clas Brede Bråthen och tränaren Christian Meyer som satt bredvid henne.

Maren Lundby har tidigare kämpat med viktproblem under karriären och stod över säsongen 2021/22. Men det är inte huvudorsaken till att hon lägger av.

– Jag känner att det är med huvudet som har fått nog. Det kommer nog av att jag har levt ett långt liv inom toppidrotten, säger hon.

Norskan betraktas som en av de bästa backhopparna genom tiderna. Hon har vunnit både OS- och VM-guld i karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.